Διπλασιασμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ ζητά η Κομισιόν

Την ταχύτερη υλοποίηση και το διπλασιασμό των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ζήτησε σήμερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος είναι έως το 2020 η συνολική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές να αντιστοιχεί στο 20%, βάσει των δεσμεύσεων της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές.

«Πρέπει να επενδύσουμε πολλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε έξυπνα και οικονομικά εργαλεία χρηματοδότησης», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ. «Αν τα κράτη μέλη συνεργαστούν για την παραγωγή φθηνότερης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, θα επωφεληθούν τόσο οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Επίτροπος ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υπέβαλλαν στην Επιτροπή στις αρχές του 2010, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους έως το 2020.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβενία και Σουηδία), αν εφαρμόσουν τα εθνικά σχέδια δράσης, θα μπορέσουν, όχι μόνο να εκπληρώσουν τους εθνικούς τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να τους ξεπεράσουν. Αυτά τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να διαθέσουν τα πλεονάσματα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε άλλες χώρες.

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες ζητούν από τις χώρες μέλη της ΕΕ να διπλασιάσουν τις ετήσιες επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου οι συνολικές επενδύσεις στην ΕΕ να αυξηθούν από 35 δις ευρώ ετησίως, σε 70 δις ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως 10 δις ευρώ το χρόνο.

Το θέμα της ενέργειας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των 27 ηγετών της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Image 

Πηγή: http://www.cretalive.gr 31/1/2011

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 13 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

4932776

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
471
1844

Η IP σας είναι: 65.108.72.211