Ιατρικά - Φαρμακευτικά Θέμα

Μύθοι & Αλήθειες για τα Φάρμακα

Image 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->

Όλα τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από το γιατρό είναι «χημικά» και ως εκ τούτου συνθετικά: Μύθος.

Τουλάχιστον το 35% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων προέρχονται από τη φύση. Το να προέρχεται όμως ένα φάρμακο από τη φύση δε σημαίνει ότι είναι ασφαλέστερο. Κι αυτό, γιατί πολλές φυσικές ουσίες ανήκουν στα δηλητήρια. Η φαρμακευτική καταφέρνει να τα μετατρέψει σε φάρμακα. Εκείνο που πρέπει πρωτίστως να σας ενδιαφέρει δεν είναι η προέλευση του φαρμάκου, αλλά η καταλληλότητά του για σας.

Περισσότερα...

Λοιμώξεις Αναπνευστικού: το πρόβλημα και η θεραπεία

Image 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Τι εννοούμε όταν λέμε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος;

Καταρχήν το αναπνευστικό σύστημα χωρίζεται σε ανώτερο και κατώτερο. Όταν μιλάμε, λοιπόν, για λοίμωξη, εννοούμε ότι ένας μικροοργανισμός (ιός ή βακτηρίδιο) έχει προσβάλει το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Έχει βρει δηλαδή ένα τρόπο να διεισδύσει μέσα σε αυτό, να οδηγηθεί σ’ ένα κύκλο ανάπτυξης και να πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να εκδηλώνει συμπτώματα όπως βήχα, συνάχι, κακουχία, απόχρεμψη, ίσως και πυρετό, όλα αυτά που ο κόσμος συνήθως αποκαλεί κρυολόγημα.

Περισσότερα...

Συμβουλές σε ασθενείς με ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 Πληροφορίες και συμβουλές για τους ασθενείς με ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Η αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο αποτελεί ένα είδος ανεπιθύμητης ενέργειας, στη δημιουργία της οποίας ενέχονται ανοσολογικοί (αμυντικοί) μηχανισμοί. Όλες οι πιθανές παρατηρούμενες αντιδράσεις μετά την λήψη ενός φαρμάκου δεν είναι αλλεργικής αιτιολογίας: μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα φάρμακο μπορεί να είναι τοξική αντίδραση από υπερδοσολογία, ειδική παρενέργεια του συγκεκριμένου φαρμάκου, ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση του ατόμου που λαμβάνει το φάρμακο, προϊόν αλληλεπίδρασης με άλλα συγχορηγούμενα φάρμακα, κα. Στην πραγματικότητα οι αλλεργικές αντιδράσεις αφορούν λιγότερο από το 10% των ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα φάρμακα.

Περισσότερα...

Φαρμακευτική Αλλεργία

0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Τι είναι;

Είναι μία από τις παρενέργειες των φαρμάκων, στην δημιουργία της οποίας εμπλέκονται ανοσολογικοί μηχανισμοί.

Ποιες είναι γενικά οι παρενέργειες των φαρμάκων;

Χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες: Α) Αυτές που μπορεί να εμφανισθούν σε κάθε άτομο, χωρίς να υπάρχει ευαισθησία του ατόμου (και είναι προβλέψιμες, άρα αναμενόμενες). Είναι οι τοξικές αντιδράσεις από υπερδοσολογία, οι ειδικές παρενέργειες κάθε φαρμάκου (π.χ. γαστρορραγία από ασπιρίνη) και οι αντιδράσεις από την αλληλεπίδραση των φαρμάκων όταν λαμβάνονται μαζί. Β) Αυτές που εμφανίζονται μόνο σε ορισμένα άτομα, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις (που χαρακτηρίζονται ψς μη προβλέψιμες) ή οι αντιδράσεις που εμφανίζονται σε άτομα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά π.χ. τα άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6 PD και εάν λάβουν ασπιρίνη ή σουλφοναμίδες ή φάγουν κουκιά εμφανίζουν αιμολυτική αναιμία.

Περισσότερα...

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 36 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

6370843

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
3439
3422

Η IP σας είναι: 3.239.3.196