Υβριδικό scooter υδρογόνου στο Δήμο Θέρμης - Θεσαλλονίκης

Ένα υβριδικό scooter που κινείται με υδρογόνο παρουσίασε ο Δήμος Θέρμης στο Κεντρικό Πάρκο Ταγαράδων, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο του έργου «HYDECON – Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας για την έρευνα, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διερεύνηση επιχειρηματικών προοπτικών σχετικών με την οικονομία του υδρογόνου στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων».

Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το «μηχανάκι υδρογόνου» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για τον Δήμο Θέρμης, από την Ελληνική εταιρεία  ELFON LTD , Clean Energy Solutions για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013.

Στόχος των εκδηλώσεων αποτελεί η ενημέρωση του κοινού της ευρύτερης περιοχής της Θέρμης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το Υδρογόνο.

Για την παρουσίαση του scooter θα πραγματοποιηθούν ακόμη οι εξής εκδηλώσεις:

την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία Ν. Ραιδεστού και ώρα 19:00
και την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Παραμάνας στη Θέρμη και ώρα 19:00

Το σύστημα κίνησης του δικύκλου, βασίζεται σε υβριδική αρχιτεκτονική. Η φιλοσοφία με βάση την οποία έχει σχεδιαστεί το όχημα είναι η ηλεκτροκίνηση με παρατεταμένη αυτονομία μέσω της χρήσης κυψελών καυσίμου. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται συνεχώς, αυτόματα, από το σύστημα της κυψέλης καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο. Έτσι, με την χρήση του υδρογόνου αυξάνεται η αυτονομία του οχήματος.

Η τροφοδοσία του scooter γίνεται με υδρογόνο που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, σε ειδικά κατασκευασμένη μονάδα, με ανανεώσιμο τρόπο, από νερό και ήλιο. Οι τελικές δοκιμές και ο πρώτος ανεφοδιασμός του scooter με Η2 έγιναν στους χώρους του ΕΚΕΤΑ, την Πέμπτη 30/8/2012.

Μαζί με το ΕΚΕΤΑ και τον Δήμο Θέρμης, συνεργάτες του έργου είναι επίσης η Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου South West του Blagoevgrad στη Βουλγαρία και το Ίδρυμα Eco Energy επίσης από το Blagoevgrad, στη Βουλγαρία.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, και η διοργάνωση δράσεων επίδειξης των εφαρμοσμένων τεχνολογιών υδρογόνου για το ευρύ κοινό στις οποίες περιλαμβάνονται και εκδηλώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο έχουν γίνει μαθητικός και φοιτητικός διαγωνισμοί σε θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες υδρογόνου, μελέτη για επιχειρηματικές προοπτικές που σχετίζονται με το υδρογόνο.

Image

Πηγές: 12 Σεπτ 2012

Video Παρουσίασης

 

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 122 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

5612370

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
3121
2524

Η IP σας είναι: 157.90.182.28