Αποδοτικότερες Ανεμογεννήτριες - Πράσινη Ενέργεια

Η αιολική ενέργεια είναι μαζί με την ηλιακή οι πιο δημοφιλείς πηγές καθαρής ενέργειας, η οποίες έχουν το μικρότερο πιθανό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το μόνο πρόβλημά τους όπως είναι γνωστό είναι η απόδοσή τους.

Αποδοτικότερες Ανεμογεννήτριες = περισσότερη Πράσινη Ενέργεια

Τόσο η αιολική όσο και η ηλιακή ενέργεια θα ήταν περισσότερο δημοφιλείς εάν τα συγκεκριμένα συστήματα είχαν μεγαλύτερη απόδοση. Και ενώ οι εξελίξεις στην ηλιακή ενέργεια τρέχουν, η αιολική έχει μείνει σε γενικές γραμμές στάσιμη. Για το λόγο αυτό μια εταιρεία η Startup ExRo Technologies προσέγγισε το θέμα από μια διαφορετική σκοπιά, πηγαίνοντας κυριολεκτικά στην καρδιά του προβλήματος.

Ποιος όμως είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανεμογεννήτριες δεν είναι τόσο αποδοτικές όσο θα έπρεπε; Ένας από τους λόγους είναι ότι ο αέρας σε σχέση με τον ήλιο είναι μια πηγή ενέργειας με πολλές διακυμάνσεις. Και η ηλιακή ενέργεια έχει διακυμάνσεις (συννεφιά, κακοκαιρία) αλλά η αιολική είναι περισσότερο ασταθής. Ο άνεμος δεν είναι τόσο προβλέψιμος, και η ισχύς του όσο και η κατεύθυνσή του δεν είναι σταθερή.

Οι ανεμογεννήτριες όμως για να λειτουργήσουν σωστά και να αποδώσουν τα μέγιστα ο άνεμος πρέπει να έχει σχετικά σταθερή και συγκεκριμένη ταχύτητα αλλά και κατεύθυνση. Στην περίπτωση που έχει διακυμάνσεις τότε η απόδοσή τους πέφτει σημαντικά.

Η  Startup ExRo Technologies επενέβη στον μηχανισμό της ανεμογεννήτριας και τον βελτίωσε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να αποδίδει ακόμα και σε συνθήκες οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές. Ο μηχανισμός των ανεμογεννητριών μέχρι στιγμής είχε μηχανική μετάδοση, κάτι που περιορίζει στο εύρος των ταχυτήτων όπου μπορεί να αποδώσει. Η ExRo  άλλαξε τον τρόπο μετάδοσης σε ηλεκτρονικό και μαζί με κάποιες σημαντικές άλλες αλλαγές στο σχεδιασμό έκανε δυνατή την ανταπόκριση της γεννήτριας σε μεγαλύτερο εύρος ταχυτήτων ανέμου, αλλά και να προσαρμόζεται γρήγορα σε απότομες αλλαγές όπως ξαφνικές ριπές αέρα.

  Οι βελτιώσεις αυτές σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών μπορούν κάλλιστα να αυξήσουν την απόδοση μιας ανεμογεννήτριας μέχρι και 57% στο διάστημα ενός έτους, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για περιοχές οι οποίες εξαρτώνται από την αιολική ενέργεια για τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα.

  Η νέα γεννήτρια της Startup ExRo Technologies έχει δοκιμαστεί ήδη στο εργαστήριο και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Το επόμενο βήμα της εταιρεία είναι η δοκιμή μικρών ανεμογεννητριών στον πραγματικό κόσμο (στο τέλος του έτους), και στη συνέχεια αφού τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν τότε θα προχωρήσει στην κατασκευή κανονικών ανεμογεννητριών μεγάλου μεγέθους.
Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες χωρίς να χρειάζεται να καταργηθούν, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 11 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

6190219

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
743
1254

Η IP σας είναι: 40.77.167.79