Ένα τρισεκατομμυρίο € για την Ενεργειακή Πρόκληση - 2020

Το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού της συστήματος σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να εξασφαλίσει την προσφορά.

ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Την προειδοποίηση αναμένεται να απευθύνει, τις προσεχείς εβδομάδες, ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, Γκίντερ Οτινγκερ, ο οποίος θεωρεί την ενεργειακή πρόκληση μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Πιστεύει ότι θα χρειαστούν χρόνια -ίσως και δεκαετίες- για να μπει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης σε ένα πιο σταθερό και ασφαλές μονοπάτι, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο της κοινοτικής στρατηγικής «Ενέργεια 2020», την οποία ο επίτροπος αναμένεται να παρουσιάσει το Νοέμβριο.

Η στρατηγική αυτή υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα προσπαθήσει να επιτύχει το διττό στόχο της, που είναι μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποφυγή ενεργειακών κρίσεων, όπως η διακοπή για τρεις εβδομάδες της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, τον Ιανουάριο του 2009.

Επιτακτική ανάγκη θεωρείται η αναμόρφωση των κτηρίων και η βελτίωση των δικτύων διανομής, η υιοθέτηση αυστηρής πολιτικής γραμμής στις διαπραγματεύσεις για τις εισαγωγές ενέργειας και νέοι μηχανισμοί για τα προγράμματα υποδομών.

Στο προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρεται ακόμη ότι από τις επενδύσεις αυτές θα επηρεαστούν αναμφισβήτητα και οι τιμές ενέργειας, ενώ μέρος της στρατηγικής ανησυχεί περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Εάν ο Οτινγκερ περάσει το μήνυμα ότι θα πρέπει να θυσιάσουμε κάθε δικλίδα προστασίας των καταναλωτών στο βωμό των υποδομών, τότε σίγουρα θα υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις», όπως αναφέρει μέλος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επίσης, παρά τις προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης, η ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί, με την παραγωγή ενέργειας να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί 23% στις 4.073 τερατώρες το 2030.

Την ίδια στιγμή, τα τιμολόγια ηλεκτρισμού θα δεχθούν ανοδικές πιέσεις, λόγω των τεράστιων επενδύσεων σε πηγές «πράσινης» ενέργειας. Η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περίπου κατά 10% έως το 2020 -μόλις κατά το ήμισυ του αρχικού στόχου της, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική στερείται συγκεκριμένων μέτρων αλλά και επαρκών υποχρεωτικών στόχων για ενεργειακή αποδοτικότητα.

http://www.naftemporiki.gr

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

3583133

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
76
2059

Η IP σας είναι: 3.233.242.204