Μπορεί η αιολική ενέργεια να θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη πρόταση καθαρής ενέργειας, αλλά η σωστή τοποθέτηση και ρύθμιση των ανεμογεννητριών παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση και τη βιωσιμότητά τους.
Η πρόκληση που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί είναι ότι οι λεπίδες τους πρέπει να έχουν τέτοιο προσανατολισμό ούτως ώστε να «τιθασεύουν» και να αξιοποιούν τα ισχυρά κύματα αέρα και όχι να απειλούνται από αυτά, τα οποία προκαλούν σημαντικές φθορές στις λεπίδες.
Η τεχνολογία που ανέπτυξε η ομάδα του Τόρμπεν Μίκελσεν από το Εθνικό Εργαστήριο Βιώσιμης Ενέργειας Risoe DTU στη Δανία διευκολύνει πολύ τα πράγματα. Ο δρ Μίκελσεν προσπάθησε να βρει έναν τρόπο οι ανεμογεννήτριες να σαρώνουν μεμονωμένα τα κύματα του αέρα ώστε οι λεπίδες τους λαμβάνουν αυτόματα τον κατάλληλο προσανατολισμό.
Η βασική τεχνολογία είναι η LIDAR (Light Detection And Ranging – ανίχνευση και μέτρηση απόστασης μέσω φωτός), η οποία ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970. Μοιάζει με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα ραντάρ, αποστέλλοντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα και αναλύοντας στη συνέχει τα κύματα που επιστρέφουν. Η διαφορά είναι ότι η λειτουργία των ραντάρ βασίζεται στα ραδιοκύματα.
Η τεχνολογία LIDAR χρησιμοποιεί κύματα φωτός, τα οποία έχουν πολύ μικρότερο μήκος κύματος και αντανακλώνται αμέσως από μικρά αντικείμενα. Το σημαντικό είναι ότι τα ηλιακά κύματα αντανακλώνται από τα σταγονίδια νερού, τη σκόνη, τη γύρη και τους κρυστάλλους αλάτων, υποδεικνύοντας έτσι την ταχύτητα του αέρα.
Ξεπερνώντας το πρόβλημα της ηλεκτρικής παρεμβολής από τη γεννήτρια, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κατασκευάσουν ένα σύστημα που αυξάνει την πραγωγικότητα κατά 5%. Μπορεί σαν ποσοστό από μόνο του να μη μοιάζει εντυπωσιακό, αλλά σε μια ανεμογεννήτρια 4 megawatt αυτό σημαίνει επιπλέον έσοδα 38.000 δολαρίων ετησίως. Οικονομικά οφέλη προκύπτουν, επίσης, από την παράταση της ζωής των λεπίδων και της ίδιας της γεννήτριας, χάρη στον περιορισμό των φθορών.
Πηγή: Economist - http://www.naftemporiki.gr 28/1/2010