Χαμένοι στην πράσινη ανάπτυξη

Μπορεί κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις να αντιδρούν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, ωστόσο αυτό παρουσιάζεται ως δεδομένο σε σχολικό βιβλίο! Τα παιδιά διδάσκονται ότι ήδη λειτουργεί εργοστάσιο στην περιοχή.

Την ώρα που ως  κεντρική επιλογή της κυβέρνησης παρουσιάζεται η πράσινη ανάπτυξη και ο σεβασμός στο περιβάλλον, στα σχολικά βιβλία προωθείται η ανάπτυξη της εκμετάλλευσης λιγνίτη και μάλιστα σε κοιτάσματα περιοχών, όπου σημειώνονται αντιδράσεις.

Τρανό παράδειγμα η Ελασσόνα, όπου κάτοικοι και φορείς προσπαθούν να αποτρέψουν πιθανή εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων στη συγκεκριμένη επαρχία, λογαριάζοντας όμως χωρίς το βιβλίο του μαθήματος "Ερευνώ και αποκαλύπτω"!

Στο "Τετράδιο Εργασιών", που αποτελεί βοήθημα του εκπαιδευτικού για την διδασκαλία του μαθήματος(διδασκεται στην ΣΤ' Δημοτικού), αναφέρεται ότι στην περιοχή Ελασσόνας υπάρχει θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, που χρησιμοποιεί λιγνίτη!

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία", στη σελίδα 69 του βιβλίου αναφέρεται ότι η ετήσια παραγωγή λιγνίτη το 1997 ήταν περίπου 60.000.000 τόνοι, οι οποίοι προέρχονται από τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Δράμας, της Ελασσόνας και της Μεγαλόπολης.

Αναφορά στα κοιτάσματα της Ελασσόνας γίνεται και στη σελίδα 89. "Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν εάν γνωρίζουν που υπάρχουν εργοστάσια της ΔΕΗ που λειτουργούν με λιγνίτη, ως πηγή ενέργειας. Εάν δεν γνωρίζουν τους βοηθάμε αναφέροντας ότι τέτοια εργοστάσια υπάρχουν στην Δράμα, στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου, της Ελασσόνας και της Μεγαλόπολης, εκεί δηλαδή που υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη".

Έτσι, παρά τις εξαγγελίες για την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία συχνά πυκνά αναφέρεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι μαθητές μαθαίνουν ότι στην Ελασσόνα λειτουργεί ήδη εργοστάσιο που χρησιμοποιεί λιγνίτη.

Το σημαντικό είναι ότι παρουσιάζεται ως πραγματικότητα ένα ενδεχόμενο, το οποίο συναντά ισχυρές αντιδράσεις, τόσο από σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ίσως οι συντάκτες να ξέρουν κάτι παραπάνω.

Image

Πηγή: http://news247.gr 19/1/2011


 «Στην Ελασσόνα λειτουργεί θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη»!

Στην περιοχή της Ελασσόνας, υπάρχει θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, που χρησιμοποιεί λιγνίτη. Αυτό τουλάχιστον, διδάσκονται οι μαθητές της Στ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, όλης της χώρας στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος «Ερευνώ και Ανακαλύπτω» (Φυσικές Επιστήμες). Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα παραπάνω καταγράφονται σε σχολικό βιβλίο, που διδάσκονται οι μαθητές. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες αναφορές περιλαμβάνονται στο Τετράδιο Εργασιών, δηλαδή στο βοήθημα του εκπαιδευτικού για τη διδασκαλία του μαθήματος, ενώ το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελεί τμήμα της διδακτέας ύλης του μαθήματος.

Ειδικότερα, οι συγγραφείς του βιβλίου, ασχολούμενοι στο κεφάλαιο «Ενέργεια» με τους ορυκτούς άνθρακες, στην εισαγωγή τους που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής στην σελίδα 69 του βιβλίου:

«Στη χώρα μας το 64% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το λιγνίτη. Η ετήσια παραγωγή λιγνίτη το 1997 ήταν περίπου

60.000.000 τόνοι και προέρχονταν κυρίως από τα ορυχεία της Δυτ. Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα) το 59,3% , της Δράμας το 28%, της Ελασσόνας το 4,6% και της Μεγαλόπολης το 8,1%».

Στο ίδιο κεφάλαιο, και στην ανάπτυξη της διδασκαλίας του μαθήματος «Ορυκτοί Ανθρακες - ένα πολύτιμο στέρεο», στην σελίδα 89, επισημαίνονται τα παρακάτω προς τους εκπαιδευτικούς:

«Αν υπάρχει διαθέσιμο διασκόπιο, προβάλλουμε τη σχετική διαφάνεια, αλλιώς ζητάμε από τους μαθητές να παρατηρήσουν το χάρτη στο βιβλίο τους. Αναφέρουμε ότι ο λιγνίτης είναι ορυκτός άνθρακας, που βρίσκεται σε μικρά βάθη, και ότι η χώρα μας είναι πλούσια σε κοιτάσματα λιγνίτη. Περίπου το 64% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν το λιγνίτη ως πηγή ενέργειας.

Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν, εάν γνωρίζουν πού υπάρχουν εργοστάσια της ΔΕΗ που λειτουργούν με λιγνίτη ως πηγή ενέργειας. Εάν δε γνωρίζουν, τους βοηθάμε αναφέροντας ότι τέτοια εργοστάσια υπάρχουν στη Δράμα, στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, του Αμύνταιου, της Ελασσόνας και της Μεγαλόπολης, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη. Έπειτα οι μαθητές σημειώνουν τις περιοχές αυτές στο χάρτη».

Με όλα τα παραπάνω, εμπεδώνεται η εντύπωση στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ότι στην περιοχή της Ελασσόνας υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη , που είναι σωστό αλλά και ότι υπάρχει και λειτουργεί θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Το θέμα καθίσταται επίκαιρο στο πλαίσιο της συζήτησης, για την πιθανότητα κατασκευής εργοστασίου λιγνίτη στην Ελασσόνα, ενώ το θέμα τέθηκε από Λαρισαίο εκπαιδευτικό και στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Λάρισα για την παραχώρηση και αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Πηγή: http://www.eleftheria.gr 19/1/2011

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 20 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

5973987

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
160
1567

Η IP σας είναι: 18.118.30.253