Χωρίς εγγύηση στη ΔΕΗ οι πελάτες Energa - Hellas Power

Χωρίς εγγύηση στη ΔΕΗ οι πελάτες Energa - Hellas Power

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να ζητήσει εγγύηση από τους πρώην πελάτες της Energa και της Hellas Power, για το διάστημα που τους προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια ως «προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου», σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ 

ΡΑΕ: Χωρίς εγγύηση στη ΔΕΗ οι πελάτες Energa - Hellas Power

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να ζητήσει εγγύηση από τους καταναλωτές που επέστρεψαν σε αυτήν μετά την παύση λειτουργίας της Energa και της Hellas Power, για το διάστημα που τους προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια ως «προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου».

Το διάστημα αυτό είναι τρεις μήνες. Μετά τη λήξη του οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ή θα πάνε σε άλλον εναλλακτικό προμηθευτή.

Τα παραπάνω προβλέπει γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών η οποία γίνεται με υπουργική απόφαση. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων ότι:

- Η ΔΕΗ, 15 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας των τριών μηνών θα πρέπει να ενημερώσει τους καταναλωτές για την υποχρέωσή τους να επιλέξουν προμηθευτή.

- Στο διάστημα αυτό, χρεώνονται με βάση τα γνωστά τιμολόγια της ΔΕΗ και έχουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να εξοφλούν το λογαριασμό 21 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής του και να πληρώνουν τέλη, φόρους ή εισφορές κάθε είδους που επιβάλλονται και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος κατά την κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, τους φόρους στην ενέργεια, τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακινήτων.

- Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την τήρηση της σύμβασης συμψηφισμού και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες που πιθανώς έχει ο πελάτης.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της για την Energa και την Hellas Power, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι «οι κύριοι Υπουργοί και οι κύριοι της ΡΑΕ καταπατώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι άνοιξε η αγορά έκαναν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται και άφηναν τον κάθε αεριτζή να κάνει τις αρπαχτές του».

Ζητεί ακόμη από τον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση να καλέσει τους συνδικαλιστές να καταθέσουν, όπως επίσης «να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σ΄ αυτούς που άφησαν τα χρέη να φτάσουν 67 εκατ. Euro στη ΔΕΗ και 120 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ & http://www.naftemporiki.gr 1-2-2012


ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Συμβολική κατάληψη στο κτήριο της ΡΑΕ

3 Φεβρουαρίου 2012 

Σε συμβολικό αποκλεισμό στο κτήριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ επί της οδού Πειραιώς προχώρησε νωρίς το πρωί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση Energa και Hellas Power.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, τόνισε ότι «η ηλεκτρική ενέργεια είναι σοβαρή υπόθεση για την αφήνουμε στα χέρια των ιδιωτών», ενώ καταλόγισε ευθύνες στη ΡΑΕ για την υπόθεση των δύο εταιρειών.

Χθες, οι 18 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 85 εκατομμυρίων ευρώ από τους υπεύθυνους των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος Energa και Hellas Power ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθούν.

Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις (με την ιδιότητα του υπόπτου) είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν απιστία, υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου, και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έδωσαν την άδεια στις δύο εταιρείες, χωρίς αυτές να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.


«Υποπτη» η απόφαση των αρχών

3 Φεβρουαρίου 2012 

Στην εξυπηρέτηση αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων αποδίδουν, επί της ουσίας, την απόφαση για αφαίρεση της άδειας αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας οι εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER. Δηλώνουν ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον της απόφασης, καθώς και ότι συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Πάντως, αποκαλύπτουν ότι η εξαγορά τους από τη ρωσοαραβική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Worldwide», κάτι για το οποίο εγκαλούνται, ήταν μια επιχειρηματική κίνηση που αποσκοπούσε στην εξαγορά λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, όταν θα ξεκινούσε η σχετική διαδικασία, με στόχο να «γιγαντωθούν» απειλώντας τη ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών χαρακτηρίζουν «περίεργη» και «ύποπτη» την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου και των φορέων. Επαναλαμβάνουν ότι υπερχρεώθηκαν από τον ΔΕΣΜΗΕ και ότι τους τέθηκαν σημαντικά εμπόδια με οικονομικές επιβαρύνσεις. Δηλώνουν ότι έχουν διαθέσιμα άνω των 73 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 126 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι εταιρικοί και νόμιμοι. Σημειώνουν ότι κατέβαλαν κανονικά τα ποσά για το χαράτσι ακινήτων, μέχρι που «πάγωσαν» οι λογαριασμοί τους. Προσθέτουν ότι οι λογαριασμοί με ημερομηνία έως και 24 του Γενάρη θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά από τους πελάτες τους.


 

Energa-Hellas Power: Ερευνα για μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό

3 Φεβρουαρίου 2012

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι επιχειρηματίες Β. Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της «Hellas Power» και Αρ. και Αχ. Φλώρος ως εκπρόσωποι της «Energa», όπως και ο Αγγλος Αλαν Γκέιμπλ και ο Ν. Δεκόλης

Προθεσμία για τη μεθεπόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ζήτησαν και πήραν χτες από την εισαγγελέα Π. Παπανδρέου 18 άτομα που κλήθηκαν για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο εταιρειών?παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος «Hellas Power» και «Energa».

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, καθώς, σύμφωνα με δύο πορίσματα-καταπέλτη του προέδρου της Αντεισαγγελίας ΑΠ Παναγιώτη Νικολούδη, οι εταιρείες φέρονται να μην έχουν αποδώσει στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά 85 εκατομμυρίων ευρώ, όπως όφειλαν από τη συμβατική τους σχέση, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, φέρονται ότι δεν απέδωσαν τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα οποία επίσης είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως επισημαίνεται στο δεύτερο πόρισμα της Αρχής, «το ύψος του ποσού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς στην παρούσα φάση, μπορεί όμως βασίμως να υπολογιστεί ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ», με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.

Επιπλέον φέρονται ότι τα χρήματα τα οποία δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, τα κατέθεταν σε λογαριασμούς τους σε τράπεζες της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα ελέγχου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της «Hellas Power» και Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος ως εκπρόσωποι της «Energa», όπως και ο Αγγλος Αλαν Γκέιμπλ και ο Νικόλας Δεκόλης, που εμφανίζονται, όπως επισημαίνεται από την Αρχή, «ως εκπρόσωποι ρωσοαραβικού fund με την επωνυμία «Worldwide Energy Limited», στο οποίο εμφανίζονται να μεταβιβάζονται ή επιδιώκουν να φανούν ότι μεταβιβάζονται οι δύο εταιρείες».

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ως εκπρόσωπος της εταιρείας «Energa» εμφανίζεται επίσης ο Στέφανος Σιαφάκας, ο οποίος φέρεται ότι έστειλε σε λογαριασμό της στην Ελβετία ποσά περίπου 20 εκατ. ευρώ, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2011.

Οι ύποπτοι

Μεταξύ των 18 προσώπων που κλήθηκαν ως ύποπτοι για κακουργήματα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων, προσήλθαν στην εισαγγελέα τα 11 μέλη του ΔΣ του κρατικού φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και τα μέλη του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο τα χρήματα που έπρεπε να έχει εισπράξει.

Τα αδικήματα που διερευνώνται από την εισαγγελέα είναι απιστία σε βάρος της ΔΕΗ και του ελληνικού Δημοσίου, που αφορά τα μέλη των κρατικών φορέων, που κατηγορούνται βάσει του πορίσματος ότι «έδιναν παρανόμως προθεσμία πληρωμής (τράτο) στις προμηθεύτριες εταιρείες, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της ΔΕΗ».

Ως ηθικοί αυτουργοί στην παραπάνω πράξη φέρονται οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών.

Διερευνάται ακόμη το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά τα χρηματικά ποσά τα οποία δεν απέδωσαν οι επιχειρηματίες?εκπρόσωποι των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ, όπως και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά τα χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν σε ελβετικές τράπεζες, τα οποία κατά την Αρχή θεωρούνται «εγκληματικό προϊόν», το οποίο οι επιχειρηματίες προσπάθησαν «συστηματικά να μετατρέψουν σε νόμιμο και να αποκρύψουν μέσω του τραπεζικού συστήματος».

Πηγή: Εθνος & http://www.imerisia.gr


Εισαγγελία: Προθεσμία για Energa και Hellas Power

3 Φεβρουαρίου 2012

Προθεσμία για τη Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθούν, ζήτησαν και πήραν χθες οι 18 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 85 εκατομμυρίων ευρώ από τους υπεύθυνους των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος Energa και Hellas Power.


Προθεσμία για τους 18 υπόπτους στην υπόθεση Hellas Power – Energa

2 Φεβρουαρίου 2012

Προθεσμία για τη Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου 18 άτομα που κλήθηκαν για κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και εμπλέκονται στην υπόθεση των Hellas Power και Energa, παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχονται για μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό.

Οι 18 κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καλούνται να προβούν σε εξηγήσεις είναι και στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ αλλά και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Η εισαγγελική έρευνα για το θέμα ξεκίνησε μετά από πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτη Νικολούδη, στο οποίο διαπιστώνεται ότι μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές αντί να αποδοθεί στο ΔΕΣΜΗΕ, έφευγε από τη χώρα.

Οι επίμαχες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ αφορούν τις εταιρείες Hellas Power και Energa οι οποίες, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αρχής, εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές και αντί να αποδίδουν τα οφειλόμενα στον ΔΕΣΜΗΕ, μέσω λογιστικών ή άλλων τεχνασμάτων «φυγάδευαν» τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το συνολικό ποσό που μεταφέρθηκε εκτός χώρας υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι εταιρείες έχουν διαγραφεί από το Μητρώο της Χονδρεμπορικής Αγοράς με απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Energa - Hellas Power: Να μην ανησυχούν οι καταναλωτές για το ΕΕΤΗΔΕ

25 Ιανουαρίου 2012 

Καθησυχαστικές προς τους καταναλωτές που έχουν καταβάλει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων εμφανίζονται με ανακοίνωσή τους οι Energa και Hellas Power.

Αναλυτικά, αναφέρουν τα εξής:

"Σε συνέχεια των τελευταίων Αποφάσεων των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ σχετικά με την καταγγελία των συμβάσεων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER και τη διαγραφή τους από το Μητρώο Συμμετοχόντων της Χονδρεμπορικής αγοράς, οι εταιρείες δε μπορούν πλέον να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει και το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και την επιστροφή της στο μονοπωλιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια.

Είναι ωστόσο πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτηματικά το με πόση ευκολία οι Ρυθμιστικές Αρχές και η Πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της. Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες, καθώς όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος και άλλων κλαδικών συμφερόντων. Η διαδικασία κλεισίματος της αγοράς ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ με πρωτοφανή τρόπο και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο αποφάσισαν «πραξικοπηματικά» να παγώσουν όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών, με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ εξακολούθησε να αποσπά δικούς μας πελάτες που δεν είχαν εξοφλήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) αποδεικνύοντας τις καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές που συστηματικά εξασκούν ενάντια στις εταιρείες μας. Το μερίδιο αγοράς των δύο εταιρειών τότε έφθανε περίπου το 8% στην αγορά χαμηλής τάσης και κινούνταν εκθετικά αυξητικά, καθώς περίπου 25.000 πελάτες κάθε μήνα επέλεγαν να αλλάξουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα. Η δόλια πρακτική τους ολοκληρώνεται σήμερα και μένει να επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον με τις επόμενες κινήσεις τους. Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι δύο ακόμα εταιρείες του κλάδου πρόκειται να διαγραφούν από το Μητρώο του ΔΕΣΜΗΕ και να γίνει καταγγελία της σύμβασής τους. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ πιο εύκολο για τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέα αύξηση τιμών, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός. Από την άλλη πλευρά μια εταιρεία που κατέχει το 100% της αγοράς έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική αξία κατά τη διαδικασία πώλησής της.

Η πρόθεση του Ομίλου να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ ήταν δεδομένη, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα έδινε λύσεις στα προβλήματα και στις στρεβλώσεις της αγοράς. Είναι εμφανές ωστόσο, ότι το Υπουργείο Ενέργειας υπονομεύει τη λειτουργία της αγοράς και ενθαρρύνει τις μονοπωλιακές πρακτικές. Η Διοίκηση των δυο εταιρειών θα κινηθεί πλέον δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, προκειμένου να προσβάλλει τις συγκεκριμένες Αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε ότι αφορά τους 200.000 πελάτες μας θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, να ζητήσουμε την κατανόησή τους για την όποια ανησυχία και ταλαιπωρία και να τους διαβεβαιώσουμε ότι από όλη αυτή τη διαδικασία δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά την ηλεκτροδότησή τους. Επίσης σε ότι αφορά την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), η Διοίκηση των εταιρειών διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι η καταβολή του σχετικού ποσού από την εταιρεία προς το Ελληνικό Δημόσιο θα γίνει κανονικά και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες που το έχουν εξοφλήσει".

Πηγή: www.capital.gr


Τι καταγγέλλουν Energa-Hellas Power

25 Ιανουαρίου 2012 

Η Εnerga και η Ηellas Power δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους μετά τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών και αυτό πρακτικά σημαίνει και το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και την επιστροφή της στο μονοπωλιακό καθεστώς, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι δύο εταιρείες.

Αναλυτικότερα, σε συνέχεια των τελευταίων αποφάσεων των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ σχετικά με την καταγγελία των συμβάσεων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER και τη διαγραφή τους από το μητρώο συμμετοχόντων της χονδρεμπορικής αγοράς, οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει και το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και την επιστροφή της στο μονοπωλιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια.

Είναι ωστόσο πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτήματα το με πόση ευκολία οι ρυθμιστικές αρχές και η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της.

Πηγή: http://www.euro2day.gr


Εισαγγελική παρέμβαση για Hellas Power – Energa

25 Ιανουαρίου 2012 

Απρόοπτη εξέλιξη είχε χθες η υπόθεση των εταιρειών Hellas Power και Energa αφού πέρα από την άρση των αδειών λειτουργίας τους από το ΔΕΣΜΗΕ παρενέβη και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Energa, Hellas Power: γιατί τους «πήραν» την άδεια λειτουργίας

24 Ιανουαρίου 2012 

Γιατί η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας της Energa και Hellas Power, ανταγωνιστών της ΔΕΗ; Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για να επιστρέψουν στη ΔΕΗ;

Στη ΔΕΗ επιστρέφουν οι πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα όσοι καταναλωτές προμηθεύονταν ηλεκτρική ενέργεια από τις ENERGA και HELLAS POWER θα περάσουν αυτόματα στη ΔΕΗ, καθώς οι δυο εταιρείες δεν εξόφλησαν τις οφειλές τους απέναντι στην Επιχείρηση.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τως δύο εταιριών:

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ενημερώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας "ENERGA" και "HELLAS POWER" από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές "ENERGA" και "HELLAS POWER", σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και δεν απαιτείται από την πλευρά των πελατών αυτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Κατόπιν τούτου, οι πελάτες των εταιρειών "ENERGA" και "HELLAS POWER" θα εξυπηρετούνται, από ώρα 00:00 της 25ης/1/2012, αυτόματα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), που σήμερα είναι η ΔΕΗ ΑΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, οι πελάτες αυτοί θα πρέπει εντός τριών 3 μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους.

Άμεσα, με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ΑΕ, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, θα ενημερώσει σχετικά τους παραπάνω πελάτες».

Πηγή: http://www.fimes.gr


Προκαταρκτική για τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος

26 Μαρτίου 2012

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί αν και άλλες εταιρείες - πλην των Energa και Hellas Power - δεν απέδωσαν νομίμως και εμπροθέσμως στο δημόσιο τα ποσά από την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς ρεύματος διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητά να εξακριβωθεί αν και πόσες περιπτώσεις οφειλετών υπάρχουν και να εντοπιστεί ποιοι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος δεν απέδωσαν τα οριζόμενα από τις συμβάσεις τους ποσά, το διάστημα που είναι υπερήμερες και αν έχουν γίνει τα νόμιμα από πλευράς ελληνικού δημοσίου για την είσπραξη των ποσών.

Έτσι, οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς θα κληθούν να διευκρινίσουν αν έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις για τα οφειλόμενα και τους τόκους υπερημερίας, ώστε αν δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες να εντοπιστούν οι υπαίτιοι κρατικοί υπάλληλοι για την ολιγωρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 21 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

4132616

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
13
1589

Η IP σας είναι: 135.181.137.61