Όργιο φημών για το «σωματίδιο του Θεού»

Όργιο φημών για το «σωματίδιο του Θεού»

Το μεγαλύτερο και πιο χρονοβόρο «κυνηγητό» στην ιστορία της Φυσικής πλησιάζει ίσως στο τέλος του, καθώς στις 13 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) πρόκειται να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την πρόοδο των ερευνών για την εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, του αποκαλούμενου και «σωματιδίου του Θεού».

Οι φήμες οργιάζουν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι είναι πιθανό να δημοσιοποιηθούν σαφείς ενδείξεις -αν και όχι αποδείξεις- για την ανακάλυψη επιτέλους του υποατομικού σωματιδίου-φαντομά, πάνω στο οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής.

Διάχυτη είναι η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί διεθνώς ότι οι δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, που εργάζονται αντίστοιχα στους ανιχνευτές ATLAS και CMS του CERN, οι οποίες μελετούν «ψύλλους στα άχυρα», φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων, τελικά έχουν αξιόπιστες ενδείξεις για την ύπαρξη του «Χιγκς» στην περιοχή μάζας περίπου των 125 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ), σύμφωνα με το «Nature», το «New Scientist», το «Scientific American» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Κάποιοι φυσικοί πάντως επισημαίνουν ότι ακόμα και μία μάζα των 125 GeV (περίπου 133 μεγαλύτερη από την μάζα ενός πρωτονίου) δεν θα σήμαινε ότι κατ' ανάγκη αποδεικνύει την ύπαρξη σούπερ-συμμετρικών σωματιδίων.

Η οριστική «αναβάθμιση» των ενδείξεων σε αποδείξεις θα γίνει εντός του 2012 και αφού προηγηθεί η περαιτέρω μελέτη των στοιχείων από τις συγκρούσεις των σωματιδίων.

Ο γενικός διευθυντής του CERN, ο γερμανός φυσικός Ρολφ Χόγιερ εμφανίστηκε συγκρατημένος, όπως πάντα, δηλώνοντας ότι η ανακοίνωση είναι απίθανο να αποκαλύψει οριστικά δεδομένα.

Οπως δήλωσε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Γουάινμπεργκ, του πανεπιστημίου του Τέξας, ένας από τους «πατέρες» του «Καθιερωμένου Μοντέλου» στη δεκαετία του '60, τυχόν αποκλεισμός της ύπαρξης του σωματιδίου του Χιγκς ανοίγει το δρόμο για την αναζήτηση μίας πιο «εξωτικής» Φυσικής, με περισσότερα υποατομικά σωματίδια, περισσότερες δυνάμεις και έξτρα διαστάσεις στην Φύση.

Κοντά στο «σωματίδιο του Θεού»

14 Δεκεμβρίου 2011

Πλησιάζουν το «σωματίδιο του Θεού», αλλά οριστική απόδειξη δεν βρήκαν. Επιστήμονες στο κέντρο έρευνας CERN κοντά στη Γενεύη ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει σημάδια του μποζονίου του Χιγκς, του υποατομικού φαντομά, πάνω στο οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Image

 

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 51 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

4135182

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
995
1584

Η IP σας είναι: 3.236.234.223