Η Ηλεκτροκίνηση στην ΕΛΛΑΔΑ

 Η Ηλεκτροκινηση στην ΕΛΛΑΔΑ

Η Ηλεκτροκίνηση στην ΕΛΛΑΔΑ: Μια νέα αγορά με ευρωπαικούς πόρους.

Προβάδισμα με  Διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση από τη ΔΕΗ όπου παραλαμβάνει τα πρώτα 15 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ενώ πρόκειται να εγκαταστήσει 7 σταθμούς φόρτισης στην Αθήνα

Ενεργειακά Δίκτυα & Υποδομές απο την εταιρεία Δικαίου της Ενέργειας

Image

Με αφορμή την έκδοση του επιστημονικού τόμου «Ενέργεια: Δίκτυα & Υποδομές», με επιμέλεια του καθηγητή Ν. Ε. Φαραντούρη, η Εταιρεία Δικαίου της Ενέργειας και η Ελληνική Ένωση Ευρωπαικού Δικαίου διοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη 1η Απριλίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης (Μαυρομιχάλη 23, Αθήνα) και θέμα: «Ενεργειακά Δίκτυα & Υποδομές: Επίκαιρα ζητήματα δικαίου και οικονομίας».

 

 

Τα θεματα και που θα αναπτυχθουν ειναι:

  • Ανταγωνισμος στις σχετικές αγορες ηλεκτρικης ενεργειας στην Ελλαδα: Ουτοπια η πραγματικοτητα;
  • Ενδειξεις απελευθερωσης στην χονδρεμπορικη αγορα ηλεκτρικης ενεργειας
  • Ενεργειακα δικτυα και κόστος ενεργειας: Τελευταιες εξελιξεις
  • Δικτυα ενεργειακων υποδομων: Πρόσφατες νομικες εξελίξεις
  • Πιστοποιηση Διαχειριστών Συστηματων Μεταφορας Ηλεκτρικης Ενεργειας στην Ευρωπαική ενωση
  • Εθνικοί και ενωσιακοι κανονες που διεπουν τους διαχειριστες υποδομων φυσικου αερίου
  • Η σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου: Νομική φύση, συμβατικές υποχρεώσεις των μερών και συνέπειες αδυναμίας εκπλήρωσής τους
  • Διεθνή ενεργειακά δίκτυα και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας: Τελευταίες εξελίξεις

πηγή: energypress.gr & http://hlektrologia.gr (30/03/2014)


Image

Η ΕΚΟ εγκατέστησε πρώτη σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Από την ΕΚΟ, εταιρία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, εγκαταστάθηκαν πριν από 3 χρόνια οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

Ειδικότερα, η ΕΚΟ έχει από τον Απρίλιο του 2011 εγκαταστήσει σε τρία ιδιόκτητα πρατήρια καυσίμων, σε Γλυφάδα, Κηφισιά και Μαρούσι, σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σε συνεργασία με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ELPEDISON.

Τα τρία αυτά σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι, εδώ και τρία χρόνια, τα μόνα στην Ελλάδα επίσημα καταχωρημένα και καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, η ΕΚΟ αποτελεί από το 2011 τον κύριο χορηγό του EKO Mobility Rally, επίσημο αγώνα ηλεκτροκίνητων και υβριδικών οχημάτων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητου Οχήματος.

Η εγκατάσταση των σημείων φόρτισης στο δίκτυο της ΕΚΟ είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από δημοσιεύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ήδη από τον Απρίλιο του 2011, μέχρι και εντελώς πρόσφατα, υπάρχει δε πλήθος αναφορών σε δελτία τύπου της ΕΚΟ και του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εν γένει, καθώς και παρουσιάσεις σε συνέδρια και ημερίδες όπου αναφέρεται η εγκατάσταση αυτών των σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι η πρόσφατη, αξιέπαινη προσπάθεια εγκατάστασης σημείων φόρτισης από άλλη εταιρεία σε υπόγειους σταθμούς στάθμευσης αυτοκινήτων   σε καμία περίπτωση δεν συνιστά την «πρώτη» εγκατάσταση σημείων φόρτισης στη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρίας.

πηγή: energypress.gr & http://hlektrologia.gr (14/04/2014)


Image

Ημερίδα για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα θα συζητηθεί στην ημερίδα «Ηλεκτροκίνηση: νέες τεχνολογίες & επιχειρηματικές ευκαιρίες», που συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Γερμανικός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Germany Trade and Invest), το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας την 1η Ιουλίου στην Αθήνα.

Ομιλητές από τον πολιτικό, θεσμικό και επιχειρηματικό χώρο θα ενημερώσουν για επενδυτικά σχέδια, επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά και για τις νέες τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στην κατασκευή αυτοκινήτων και στους σταθμούς φόρτισης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι συνέργειες που προκύπτουν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιλοτικά προγράμματα στη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία αλλά και την Ελλάδα θα ολοκληρώσουν την εικόνα για τη νέα αυτή τεχνολογία.

Χρυσός Χορηγός της ημερίδας είναι η εταιρεία ΣΧΣ Α.Τ.Ε.Ε. Αργυρός Χορηγός η εταιρεία ΔΕΗ ΑΕ. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες ΑΒΒ ΑΕ, ROBERT BOSCH AE, EKO ABEE, EUROSOL HELLAS AE, SMA HELLAS SA.

Το Energypress είναι μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας.

πηγή: http://hlektrologia.gr (12/06/2014)


Image

Ρυθμίσεις για τις υποδομώς φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από το ΥΠΕΚΑ

Τη διευκόλυνση της εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Με το υφιστάμενο καθεστώς, όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά οφείλουν να εφοδιαστούν με άδεια προμήθειας ή άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η παροχή ενέργειας για φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων εξομοιώνεται με αυτές τις δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, οι φορείς εκμετάλλευσης αυτών των υποδομών δεν αποτελούν πρωτογενείς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά λειτουργούν ως ενδιάμεσοι, με σκοπό τη μεταπώληση της ενέργειας.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των συγκεκριμένων φορέων

πηγή: b2green.gr & http://hlektrologia.gr (28/07/2014)


Image

Φόρτιση χωρίς καλώδια από την BMW

Πυρετωδώς εργάζεται η BMW πάνω στην εξέλιξη των συστημάτων επαγωγικής φόρτισης, που αφορά αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in hybrid μοντέλα.

Εστιάζοντας στο πλεονέκτημα της επαγωγικής φόρτισης που είναι η ασύρματη σύνδεση βάση και οχήματος και την ευκολία που παρέχει, η BMW σε συνεργασία με την Daimler εξελίσσουν μια νέα τεχνολογία που θα αφορά εκτός από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και plug-in hybrid.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί με δυο πηνία, ένα πρωτεύον στο χώρο φόρτισης και ένα δευτερεύον στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Η σύνδεση είναι ασύρματη, με την ηλεκτρική ενέργεια να μεταδίδεται μέσω ενός εναλλασσόμενου μαγνητικού πεδίου που παράγεται μεταξύ των πηνίων, με ρυθμό φόρτισης 3.6 kW. Έτσι, η φόρτιση του BMW i8 διαρκεί λιγότερο από δυο ώρες, ενώ στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος, αυξάνοντας το ρυθμό φόρτισης στα 7 kW.

Έτσι, με αυτούς τους ρυθμούς, το αμιγώς ηλεκτρικό i3 θα φορτίζεται πλήρως κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, χρησιμοποιώντας το επαγωγικό σύστημα. Η σύνδεση γίνεται άμεσα, χωρίς καλώδια, μόλις ο οδηγός παρκάρει το ηλεκτρικό ή plug-in hybrid μοντέλο στην θέση φόρτισης, απλώς πιέζοντας ένα μπουτόν.

Η φόρτιση γίνεται με ασφάλεια, αφού η περιρρέουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διατηρείται στο απόλυτο ελάχιστο. Η απόσταση μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος πηνίου παρακολουθείται συνεχώς, ώστε να μπορεί η φόρτιση να διακόπτεται άμεσα εάν ανιχνευτούν ξένα σώματα.

Η εγκατάσταση επαγωγικής φόρτισης μπορεί να χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Ούτε καν η βροχή ή το χιόνι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παρεχόμενη ισχύ επειδή όλα τα αγώγιμα εξαρτήματα του συστήματος προστατεύονται, που σημαίνει ότι το πρωτεύον πηνίο μπορεί να είναι εγκατεστημένο ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι και η σύνδεση του σταθμού με τα smartphone που θα επιτρέπει στον χρήστη την ενεργοποίηση και παρακολούθηση της διαδικασίας φόρτισης.

πηγή: b2green.gr & http://hlektrologia.gr (30/07/2014)


Image

Ηλεκτροκίνηση με ευρωπαικούς πόρους για την Κοζάνη

Σε «ρυθμούς ηλεκτροκίνησης» μπαίνουν ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΕΗ ΑΕ, καθώς θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Green eMotion, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν παρουσίασε τα σχέδιά της για μια τεράστια επέκταση των υποδομών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με δεσμευτικούς στόχους πολλαπλασιασμού του αριθμού των σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για μία χαμηλή σε εκπομπές άνθρακα αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα, η Κομισιόν συνέστησε τη δημιουργία 13,000 σημείων φόρτισης μέχρι το 2020, καθώς μέχρι το 2011 είχε μόλις «3».

Εγκατάσταση σημείων φόρτισης στο Δήμο Κοζάνης

«Ο Δήμος Κοζάνης συμμετέχει και θα συμβάλει με όλες τις προσπάθειες για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και στην πατρίδα μας, καθώς τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος σχετίζονται με το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας», είπε στην EurActiv.gr ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

«Σας ηλεκτροπαραγωγικός δήμος μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της ηλεκτροκίνησης με αποθήκευση ισχύος στους συσσωρευτές σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ζήτηση και την απόδοσή τους στο δίκτυο όταν υπάρχει ζήτηση», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Κοζάνης, θα εγκατασταθούν περίπου 10-12 σταθμοί φόρτισης στο δήμο και θα παραχωρηθούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις υπηρεσίες του.

Τόνισε επίσης ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην τοποθέτηση των σημείων φόρτισης σε κεντρικά σημεία, προκειμένου να λειτουργούν «επιδεικτικά» και παράλληλα να εξυπηρετούν τους πολίτες στη χρήση τους.

Το πρόγραμμα Green eMotion αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Πράσινων Αυτοκινήτων της ΕΕ που ξεκίνησε στο πλαίσιο του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης. Υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, όπως την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60% ετησίως μέχρι το 2050 και έχει ως στόχο την εύρεση τρόπων για την εκπλήρωση των βασικών προϋποθέσεων ώστε να καταστεί εφικτή η ηλεκτροκίνηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη στηρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη λύσεων για τις οδικές μεταφορές που έχουν τη δυναμική να επιφέρουν «βιώσιμα» αποτελέσματα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αποτελείται από 43 εταίρους από τη βιομηχανία, τον τομέα της ενέργειας, τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τους δήμους, τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Πρωταρχικός στόχος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας είναι να προσδιοριστούν πανευρωπαϊκά πρότυπα λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στα έξυπνα δίκτυα, τις καινοτόμες λύσεις των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών  καθώς και τις ιδέες για την κινητικότητα σε αστικό περιβάλλον.

πηγή: http://www.energypress.gr & http://hlektrologia.gr (18/08/2014)


Image

Ηλεκτροκίνητο ποδήλατο Bosch

Δυναμικά στο νέο περιβάλλον της τεχνολογίας έχει εισέλθει η Bosch, η μόνη εταιρία που προσφέρει ολοκληρωμένες σειρές προϊόντων και υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ των άλλων το νέο ηλεκτροκίνητο ποδήλατο με μηχανισμό και μπαταρία Bosch το οποίο έκανε την 'εμφάνιση' του σε σχετική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Γερμανικός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Εκτός από τον κλασσικό ηλεκτρικό & ηλεκτρονικό εξοπλισμό για συμβατικά και υβριδικά αυτοκίνητα, η Bosch παρέχει και όλη την απαραίτητη τεχνολογία και τον εξοπλισμό σε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, από τεχνολογία κινητήρων και κίνησης , μέχρι δικτύωση των υποδομών φόρτισης και εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα ΄πλέον ο κάτοχος smartphone θα μπορεί να εντοπίζει ποιος σταθμός φόρτισης είναι σε κοντινή απόσταση, κατά πόσο είναι διαθέσιμος και να προχωρά σε κράτηση", όπως δήλωσε ο κύριος Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch στην Ελλάδα.

Στην σχετική ημερίδα στην οποία η Robert Bosche ήταν χορηγός επικοινωνίας έγιναν συζητήσεις και αναφορές σε έργα ηλεκτροκίνησης που έχουν ήδη γίνει σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γερμανία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδειγματικό οδηγό για την διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των υποδομών και στη χώρα μας.

πηγή: techpress.gr & http://hlektrologia.gr (27/08/2014)


Image

Διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση από τη ΔΕΗ

«Διεθνές Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση: Το Πρόγραμμα Green eMotion» διοργανώνει η ΔΕΗ, στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.

Το event βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν διάφορα θέματα, όπως:

  • Δημιουργία ενιαίων κανόνων και προτύπων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη.
  • Υποδομές φόρτισης, έξυπνα δίκτυα και ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτροκίνησης.
  • Επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα από την προώθηση της ηλεκτροκίνησης κλπ.

Οι εισηγητές είναι Έλληνες και, κυρίως, ξένοι ειδικοί, οι οποίοι αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην Αθήνα και συμμετέχουν σε workshops στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Green eMotion, για την προώθηση και ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης και θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους σε σχέση με αυτήν.

Κεντρικός σκοπός του είναι να αναδειχθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον από τη διεύρυνση της Ηλεκτροκίνησης και οι πολιτικές και δράσεις που πρέπει να υιοθετηθούν για να αναπτυχθούν κατάλληλα οι απαιτούμενες υποδομές για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πολύ συνοπτικά για το Πρόγραμμα Green eMotion:

* Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, όπως είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 60% μέχρι το έτος 2050.

* Εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «πράσινα αυτοκίνητα» (European Green Cars Initiative – EGCI) μέσω της υποστήριξης της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα των οδικών μεταφορών με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών.

Η ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή συμμετέχει σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία και αποτελεί έναν από τους 43 εταίρους που υλοποιούν το Πρόγραμμα Green eMotion. Στο πλαίσιο αυτό έχει επιλεγεί η πόλη της Κοζάνης για την επίδειξη της χρήσης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ενώ οι επιδείξεις θα επεκταθούν και στην Αθήνα.

Η είσοδος στο Συνέδριο είναι με προσκλήσεις.

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, τους ομιλητές, κλπ στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ: http://www.dei.com.gr/

πηγή: energypress.gr & http://hlektrologia.gr (22/09/2014)


Image

ΔΕΗ: Μοχλός ανάπτυξης η ηλεκτροκίνηση μέσω νέων επενδύσεων

Μοχλός ανάπτυξης μπορεί να γίνει για την εθνική οικονομία η ηλεκτροκίνηση μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται σταθερή αύξηση του αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων και στους ελληνικούς δρόμους, τονίστηκε σήμερα από τους φορείς και τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η ΔΕΗ στο Ζάππειο.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ μαζί με αρκετούς ακόμα οργανισμούς και εταιρείες, όπως οι RWE, ENEL, BMW, Daimler και Renault, συμμετέχουν στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Green Emotion.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τόνισε ότι «η ηλεκτροκίνηση μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και να κινητοποιήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι στην Ελλάδα η Επιχείρηση εφαρμόζει σχέδιο για την εγκατάσταση 15 σταθμών φόρτισης (8 στην Κοζάνη και 7 στην Αθήνα), καθώς και για την ενοικίαση 15 ηλεκτρικών οχημάτων μέσω leasing, τα οποία θα μεταδίδουν ηλεκτρονικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση και την συμπεριφορά τους.

Είπε επίσης ότι «η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στην Κοζάνη και στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η κυκλοφορία ισάριθμων ηλεκτρικών αυτοκινήτων δίνουν την ευκαιρία σε όλους, και κυρίως στους αρμόδιους φορείς που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, βάσει επιστημονικών δεδομένων και με πραγματικά στοιχεία, να συζητήσουν για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το μοντέλο εγκατάστασης των υποδομών που θα υιοθετηθεί».

Τόσο το ΥΠΕΚΑ, όσο και η ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ δίνουν το καλό παράδειγμα μέσω της φιλοξενίας σταθμών φόρτισης στους χώρους τους, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κυκλοφορία 47 ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους της Αθήνας αυτή τη στιγμή.

Ένα ακόμα στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία είναι οι συνέργειες ανάμεσα στην ηλεκτροκίνηση και τις ΑΠΕ. Όπως εξήγησε ο κ. Ζερβός, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μπορεί να συμβάλλει στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ συνεργάζεται για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης δημιουργείται μια νέα αγορά με προδιαγραφές βιώσιμης οικονομίας και αναφέρθηκε σε μελέτη της Ε.Ε. που εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν 700.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δέκα χρόνια, εκ των οποίων 7.000 στην Ελλάδα. Ο υπουργός δήλωσε ότι φιλοδοξεί η χώρα μας να καταστεί ενεργός παίκτης, διαμορφωτής και πρωταγωνιστής στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. (Διαβάστε περισσότερα παρακάτω: "Μανιάτης")

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Κ. Ζωντανός, ανέφερε ότι η ηλεκτροκίνηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων ενώ το μέλος της ΡΑΕ, Ε. Διαλυνας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΡΑΕ με στόχο σύντομα να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι το χαμηλό κόστος χρήσης τους σε σύγκριση με τα συμβατικά, καθώς με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ η κατανάλωση κυμαίνεται στο 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, δηλαδή έως και δέκα φορές λιγότερο σε σχέση με ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Η αυτονομία τους κυμαίνεται στα 150 με 200 χιλιόμετρα ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την φόρτιση της μπαταρίας είναι από μισή ώρα (με ειδικούς φορτιστές) μέχρι 10 ώρες από την πρίζα του σπιτιού.

πηγή: energypress.gr & http://hlektrologia.gr (24/09/2014)


Μανιάτης: 7.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα θα φέρει η ηλεκτροκίνηση

Για τη σύγχρονη διάσταση του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, που θα είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον, θα έχει τη δύναμη να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει νέες επενδύσεις έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου για την ηλεκτροκίνηση, που διοργάνωσε σήμερα στο Ζάππειο η ΔΕΗ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να δημιουργήσει ως και 700.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ την προσεχή 10ετία, με τις 7.000 να αφορούν μόνο την ελληνική αγορά. «Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τη ΔΕΗ καθώς γίνεται πολύτιμο μέρος αυτής της συνολικότερης εθνικής προσπάθειας. Μια προσπάθεια που αναλάβαμε ήδη από το 2011 ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Πέραν αυτού, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι φιλοδοξεί η χώρα μας να καταστεί ενεργός παίκτης, διαμορφωτής και πρωταγωνιστής στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ομιλία του υπουργού ΠΕΚΑ στο Συνέδριο έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

Ελπίζω να νιώθετε σήμερα εδώ, αυτό που νιώθω κι εγώ προσωπικά. Μια θετική φόρτιση. Καλή, θετική ενέργεια.

Είναι η θετική ενέργεια της βεβαιότητας από το γεγονός πως μπορούμε να περπατάμε σε καινούργιους δρόμους, να βάζουμε υψηλούς στόχους, να  πετυχαίνουμε συνέργειες, να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας οικονομίας, αληθινά βιώσιμης.

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σύγχρονη διάσταση του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο πιο φιλικό προς το περιβάλλον, που έχει τη δυναμική να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να φέρει νέες επενδύσεις.

Ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) είναι ένας αναδυόμενος τομέας, ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δημιουργήσει έως και 700.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 10 χρόνια. Από αυτές τις θέσεις εργασίας, τεκμηριωμένα η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον τις 7.000.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τη ΔΕΗ καθώς γίνεται πολύτιμο μέρος αυτής της συνολικότερης εθνικής προσπάθειας. Μια προσπάθεια που αναλάβαμε ήδη από το 2011 ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Με απόφασή μου του Σεπτεμβρίου 2011, συγκρότησα Επιτροπή για τη διερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης και διείσδυσης των Η/Ο στην Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 2012 με το συντονισμό του Προέδρου της Επιτροπής, καθηγητή του ΕΜΠ Ευάγγελου Διαλυνά θέσαμε τη σχετική έκθεση σε δημόσια διαβούλευση συλλέγοντας προτάσεις και σχόλια από Φορείς που σχετίζονται με τα Η/Ο στην Ελλάδα.

Γνωρίζετε άλλωστε όλοι την πρόσφατη κατάθεση και ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που προωθήσαμε και η οποία ρυθμίζει θέματα προδιαγραφών για τη λειτουργία των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία με την πεποίθηση πως γύρω από την ηλεκτροκίνηση, δημιουργείται μια νέα αγορά με προδιαγραφές που αντιστοιχούν σε μια βιώσιμη νέα οικονομία. Εδώ καθοριστικός μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος των ελληνικών ΑΕΙ, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Καινοτομικών Επιχειρήσεων της χώρας.

Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές, εντός κι εκτός συνόρων. Φιλοδοξούμε όχι απλά να είμαστε παρόντες αλλά ενεργοί παίκτες, διαμορφωτές και πρωταγωνιστές στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Κι αυτό θα το επιτύχουμε με μια πολιτική που ενώνει τις εθνικές δυνάμεις και δημιουργεί τα πεδία συνεργασιών, συνεργειών και δικτύωσης με επιστημονική κι επιχειρηματική πρωτοβουλία εκτός συνόρων.

Γι αυτό άλλωστε βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και της διασφάλισης της χρηματοδότησης ενός πιλοτικού δικτύου ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα.

Η ίδρυση και η απρόσκοπτη  λειτουργία του δικτύου σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι πρώτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρική Κινητικότητα. Τις επόμενες μέρες υπογράφω την Υπουργική Απόφαση για συγκρότηση της αντίστοιχης επιτροπής.

Είμαστε σε καλό δρόμο για να καλύψουμε  την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες της Ε.Ε. σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση και τους στόχους που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από ένα χρόνο.

Στόχοι, οι οποίοι  συνδέονται με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, οι οποίοι δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη συνδρομή του τομέα των μεταφορών.

Για την ανάπτυξη πολιτικών για τις κλιματικές αλλαγές είναι αναγκαίες νέες έννοιες, μία εκ των οποίων είναι αυτή που εισήγαγε ο Άντονυ Γκίντενς, η έννοια του διασφαλίζοντος κράτους.

Το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως διευκολυντής, ως φορέας που παρέχει δυνατότητες και διασφαλίζει πως επιτυγχάνονται σαφή αποτελέσματα, και κυρίως η προοδευτική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Καθώς μιλάμε σήμερα στον απόηχο των μεγάλων παγκόσμιων κινητοποιήσεων για τις κλιματικές αλλαγές, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την κρισιμότητα των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε θετικά, εποικοδομητικά κι ελπιδοφόρα.

Η ηλεκτροκίνηση συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, της περιβαλλοντικής μέριμνας και της αναπτυξιακής δυναμικής.

Είναι πολύ σημαντικό να εξυπηρετούνται αλληλοσυμπληρούμενοι στόχοι και γι αυτό το έργο της ΔΕΗ δίνει για άλλη μια φορά το στίγμα των εθνικών επιλογών και των κατευθύνσεων.

Όπως έγινε στο παρελθόν η ΔΕΗ σύμβολο του εκβιομηχανισμού και της ανάπτυξης της χώρας, έτσι και σήμερα βρίσκεται ξανά στην πρωτοπορία, ανιχνεύοντας πλέον τους δρόμους της μεταβιομηχανικής ανάπτυξης. Επικεντρωνόμαστε στην υψηλή τεχνολογία, την καινοτομία, την ποιότητα, το σεβασμό περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, πιστεύοντας ακράδαντα πως μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία επιτεύγματα που θα φέρουν μάλιστα και την υπογραφή made in Greece.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Image

Ηλεκτροκίνηση με φόρτιση από φωτοβολταικό στην Ελλάδα

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα νέο, πολύ σημαντικό τομέα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας η ταχεία ανάπτυξη του οποίου μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία πολύ μεγάλου αριθμού νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας, στην αύξηση του Εθνικού Εισοδήματος κλπ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η Ελλάδα ειδικότερα πρέπει να προετοιμασθεί έγκαιρα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων κλπ, πολιτική που προϋποθέτει τη στενή συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών (Πολιτεία, θεσμικοί φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, κλπ).

Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μια «μεγάλη πρόκληση», καθώς η ταχεία διεύρυνση του αριθμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργεί νέες ανάγκες και επιχειρηματικές ευκαιρίες για αύξηση της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξη «έξυπνων δικτύων», μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ κλπ.

Αυτά ήσαν μερικά από τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την πρώτη ενότητα εργασιών του «Διεθνούς Συνεδρίου για την Ηλεκτροκίνηση: Το Πρόγραμμα Green eMotion» που διοργανώνει η ΔΕΗ σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πιλοτικά στην Κοζάνη

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Πρόγραμμα Green eMotion η ΔΕΗ προχώρησε σε εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης με φόρτιση σε δημόσιους χώρους στην Κοζάνη όπου έχουν εγκατασταθεί οκτώ σταθμοί, ενώ επτά ακόμα εγκαθίστανται στην Αθήνα.

Μάλιστα το πιλοτικό αυτό έργο ηλεκτροκίνησης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ένα από τα δύο που υλοποιούνται στην Ευρώπη με το δεύτερο να πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη.

Η Επιχείρηση είναι ένας από τους 43 σημαντικούς εταίρους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Green eMotion, από τους τομείς της βιομηχανίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και πληροφορικής, των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων και ακαδημαϊκών κέντρων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες και επιδείξεις, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού και φιλικού για τους χρήστες πλαισίου για την ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης, το οποίο θα συνδυάζει την ταχεία προσαρμογή με διαφορετικά συστήματα και αναπτυσσόμενες τεχνικές λύσεις με τη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τα οφέλη και οι προοπτικές της ηλεκτροκίνησης

Ταα φορτία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της μορφής τους και της δυνατότητας διαχείρισής τους δίνουν μια σημαντική ευκαιρία για τη μεγαλύτερη και πιο ασφαλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ηλεκτρικά συστήματα. Αυτό αποτελεί ένα στοιχείο της ηλεκτροκίνησης που επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την ευρεία εφαρμογή των smartgrids.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό "μέσω των κατάλληλων πολιτικών θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος της αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ να απορροφάται για την κάλυψη των αναγκών της Ηλεκτροκίνησης" και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ "έχει αναλάβει να εφαρμόσει την έξυπνη φόρτιση συνδεδεμένη με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε ότι "ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) είναι ένας αναδυόμενος τομέας, ο οποίος  μπορεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δημιουργήσει έως και 700.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 10 χρόνια. Από αυτές τις θέσεις εργασίας, τεκμηριωμένα η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον τις 7.000".

Αναφέρθηκε επίσης "στην πρόσφατη  κατάθεση και ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που προωθήσαμε και η οποία ρυθμίζει θέματα προδιαγραφών για τη λειτουργία των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων" και ανακοίνωσε ότι "βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και της διασφάλισης της χρηματοδότησης ενός πιλοτικού δικτύου ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα".

Τέλος, ο υπουργός συνέδεσε την ηλεκτροκίνηση με την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας, την περιβαλλοντική μέριμνα και την αναπτυξιακή δυναμική.

πηγή: econews& http://hlektrologia.gr (24/09/2014)


Image

Ηλεκτροκίνηση: Τα βρεφικά βήματα μιας νέας αγοράς

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασικό πυλώνα υλοποίησης του στόχου για αύξηση της θερμοκρασίας της γης μόνο κατά 2οC έως το 2020, έτος κατά το οποίο θα πρέπει να κυκλοφορούν 20 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα σε όλον τον κόσμο. Έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν πωληθεί συνολικά μόλις 60 ηλεκτρικά οχήματα, ωστόσο, θεσμικές παρεμβάσεις του τελευταίου έτους λειτουργούν ως ρευματοδότης μίας νέας αγοράς.

Το μέγεθος της ελληνικής αγοράς

Στην Ελλάδα έχουν πωληθεί έως σήμερα περισσότερα από 60 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (σε ΔΕΚΟ, δήμους, φορείς και ιδιώτες). Έως και τον Αύγουστο 2014 κυκλοφορούσαν 20-25, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες εισαγωγής και εκτελωνισμού νέων οχημάτων. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων ειδικών χρήσεων (γήπεδα golf, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αποθήκες logistics κ.ά.), ηλεκτρικά αυτοκίνητα εισάγονται σήμερα από δύο εταιρείες. Άλλη μία εταιρεία εισάγει ένα μοντέλο ηλεκτρικό υβριδικό ή επαναφορτιζόμενο από το δίκτυο υβριδικό αυτοκίνητο (plug-in hybrid electric car).

Η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν μέχρι πρότινος κυρίως ιδιωτική, ωστόσο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εργου «Green eMotion» βρίσκεται σε εξέλιξη προμήθεια 15 ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τη ΔΕΗ. Διαφορετική είναι η εικόνα της αγοράς για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία πωλούνται σε αρκετά μοντέλα από πολλές εταιρείες: εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 600 τα τελευταία 13 χρόνια προμήθειας στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται από ιδιώτες, κάποια διατίθενται από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και leasing, άλλα αξιοποιούνται ως ταξί και μερικά ανήκουν σε δημόσιες υπηρεσίες.

Το κόστος των μέσων οχημάτων

Οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων που διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά κυμαίνονται από 22.000€ έως 58.000 €. Αναμένονται πάντως και νέα μοντέλα με κόστος χαμηλότερο των 15.000€. Επ" αυτού, παράγοντες της αγοράς εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, υπό την έννοια ότι ενδεχομένως θα παρουσιαστούν τιμές κατασκευαστών από την Κίνα στο επίπεδο των 10.000 € για προϊόντα τα οποία «πιθανώς να μην έχουν λάβει έγκριση τύπου» για την Ελλάδα, δηλαδή για την Ευρώπη (η Ελλάδα δεν εκδίδει εγκρίσεις τύπου).

Το καθεστώς φορολόγησης

Στην Ελλάδα έχει καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς ποια οχήματα θεωρούνται ηλεκτρικά. Πάντως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απολαύουν των φοροαπαλλαγών ή φοροελαφρύνσεων που ισχύουν για όλα τα «καθαρά» αυτοκίνητα (μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας κ.λπ.). Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη η προσδιοριστική παράμετρος του «αριθμού των κυβικών εκατοστών» που καθορίζει τους φορολογήσιμους ίππους.

Οι δυνατότητες φόρτισης

Στην Ελλάδα, όπως και οπουδήποτε αλλού, ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να το φορτίζει στο γκαράζ ή στην πιλοτή του (αν υπάρχει ηλεκτρική εγκατάσταση) με μία απλή πρίζα σούκο, χωρίς καμία άλλη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Ωστόσο, η φόρτιση αυτή είναι αργή και απαιτεί 7 με 8 ώρες (ενδείκνυται η φόρτιση τις βραδινές ώρες). Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτιση χρεώνεται στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, όπως ισχύει για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές μιας κατοικίας. Για ταχύτερη φόρτιση απαιτείται ειδική εγκατάσταση με αυξανόμενη ισχύ όσο μειώνεται ο επιθυμητός χρόνος φόρτισης (ενδεικτικά, για 4ωρη ή 5ωρη φόρτιση η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 3.000 €).

Ο Νόμος 4277/2014 επιτρέπει πλέον την πώληση (ουσιαστικά μεταπώληση) ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επιτρέποντας την εγκατάσταση μη οικιακών φορτιστών και την ανάπτυξη δικτύων φόρτισης. Στο πλαίσιο αυτό ήδη δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες εισαγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας φορτιστών. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και μία εταιρεία διαχείρισης δικτύων φορτιστών. Οι εγκαταστάσεις φορτιστών φιλοξενούνται σε δημόσιους χώρους στάθμευσης (δύο εταιρείες parking λειτουργούν φορτιστές και ετοιμάζεται άλλη μία), σε χώρους διοργάνωσης εκθέσεων (μία εταιρεία), στο κτίριο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ και σε δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε καθεστώς προετοιμασίας.

Το οικονομικό όφελος

Το χαμηλό κόστος λειτουργίας θεωρείται κύριο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με τις σημερινές τιμές υγρών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος χρήσης παρουσιάζει μία σχέση 1 προς 3,8 με 5 υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Φορείς της ηλεκτροκίνητης αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη και μετά την πλήρη ανάπτυξη της αγοράς -αν αυξηθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πρόσθετης φορολογίας, αποσβέσεων κόστους υποδομών ή επιχειρηματικού / εμπορικού κέρδους- η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι και πάλι φτηνότερη, δεδομένου ότι «το κόστος των υγρών καυσίμων θα έχει μόνο ανοδικές τάσεις, λόγω εξάντλησης των "φθηνών" αποθεμάτων και διάθεσης στην αγορά καυσίμων από δυσπρόσιτες και κατά συνέπεια ακριβές πηγές».

Τα υφιστάμενα και εν δυνάμει κίνητρα

Στην Ελλάδα προβλέπονται ήδη κίνητρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνητης αγοράς όπως η απαλλαγή καταβολής τέλους ταξινόμησης και τα μειωμένα ή μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Συζητούνται δε πρόσθετα κίνητρα για τον περιορισμό της αρχικής επιβάρυνσης της αγοράς και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά τον κύκλο χρήσης του οχήματος. Αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επεξεργασία σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με στόχο την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Για τους επιχειρηματικούς στόλους ή τα εταιρικά οχήματα έχει προταθεί η αναπροσαρμογή των χρηματικών ποσών που αφορούν στην εργοστασιακή τιμολογιακή αξία (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπως και η θέσπιση ειδικών όρων απόσβεσης της αξίας τους.

Παράλληλα, υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις για την κατάρτιση προγραμμάτων με αντικείμενο ενέργειες όπως η ανάπτυξη συσσωρευτών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.) Γιώργος Αγερίδης, μιλώντας στο naftemporiki.gr, αναφέρεται στις δυνατότητες που διαπνέουν τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

  • «Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα που σχεδόν ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια που υπήρχαν για την ευρεία χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν έχει λυθεί ακόμη ο προσδιορισμός των φορολογήσιμων ίππων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τραγελαφικές καταστάσεις, όπως για αυτοκίνητα που αντί για 10 ή 12 ίππους να καταχωρούνται με περισσότερους από 40 φορολογήσιμους ίππους. Η χρήση άλλων παραμέτρων θα έλυνε το πρόβλημα και θα απέδιδε την απαραίτητη λογική και δικαιοσύνη».
  • «Τα κίνητρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνητης αγοράς θα πρέπει να εφαρμοστούν και να ισχύσουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, αφού εκτιμάται ότι μετά το 2020 θα έχει επέλθει η ανταγωνιστικότητα των ηλεκτρικών με τα αντίστοιχα συμβατικά αυτοκίνητα. Εκκρεμότητα αποτελεί ο προσδιορισμός των τεχνολογιών που εντάσσονται στον όρο "ηλεκτρικά αυτοκίνητα'».
  • «Στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια υπήρχε σημαντική βιομηχανική παραγωγή ηλεκτροκινητήρων με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα. Σήμερα υπάρχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Γιατί αυτά να μην περάσουν στην παραγωγή; Έλληνες μηχανικοί, νέοι σε ηλικία, κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Γιατί να μην εργαστούν στην Ελλάδα»;

Οι επενδυτικές δυνατότητες

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν νέο τομέα διεθνώς. Υπό αυτήν την έννοια θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και άσκησης επιχειρηματικότητας. Σημειωτέον, ένα πολύ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας δεν αποτελεί βαριά βιομηχανία, αλλά αφορά στην ανάπτυξη και κατασκευή πολλών συστημάτων και υποσυστημάτων. Στην Ελλάδα εντοπίζονται περιθώρια ανάπτυξης σε συστήματα, υποσυστήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, φορτιστές, καλώδια, ρευματολήπτες και ρευματοδότες, διάφορους τομείς λογισμικού λειτουργίας των αυτοκινήτων, των δικτύων φόρτισης και της συγκέντρωσης, μετάδοσης και επεξεργασίας δεδομένων, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την «έξυπνη» αυτοκίνηση και τις «έξυπνες» πόλεις. Μέσα από αντίστοιχες δυνατότητες, παράγοντες της ηλεκτροκίνητης αγοράς μιλούν για το «Ελντοράντο της επόμενης δεκαετίας».

Οι τομείς με πρόσφορο έδαφος

Πακέτα υπηρεσιών όπως εκείνα των κοινόχρηστων αυτοκινήτων (car sharing), τα οποία ήδη έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά, συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αντίστοιχα, πέρα από την αυστηρά ιδιωτική χρήση για καθημερινές αποστάσεις έως και 100 χλμ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρείται ότι ενδείκνυνται για επαγγελματίες (διανομείς προϊόντων, εμπορικούς και ιατρικούς επισκέπτες κ.ά.) κυρίως λόγω του οικονομικού οφέλους.

Ευρύτερα, προοπτικές για την ανάπτυξη της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων υπάρχουν σε τομείς όπως οι εταιρείες με στόλους αυτοκινήτων -για διανομές, προμήθειες, παραδόσεις προϊόντων και παροχές υπηρεσιών- που δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση. Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν τεχνικά θέματα, ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως μέσα μαζικής μεταφοράς (ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση συνιστά η ανάπτυξη δικτύων φόρτισης για αστικά λεωφορεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε ορισμένες πόλεις).

Η σχέση με την ενέργεια και το περιβάλλον

Στη μελέτη Tracking Clean Energy Progress (2013) της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας αναφέρεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η ηλεκτροκίνηση αποτελούν τις τεχνολογίες οι οποίες κατά κύριο λόγο μπορούν να υποστηρίξουν το σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μόνο κατά 2οC έως το 2020. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα με συσσωρευτές και υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα πρέπει να κυκλοφορούν με ορίζοντα το ίδιο έτος, που σημαίνει ότι έως τότε οι πωλήσεις των οχημάτων με συσσωρευτές θα πρέπει να αυξάνονται κατά περίπου 80% και των ηλεκτρικών υβριδικών κατά 50%. Στην πράξη διαπιστώνεται απόκλιση από αυτούς τους στόχους. Στον βαθμό που η ηλεκτρική ενέργεια την οποία θα χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος τύπος οχημάτων παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, αυξάνεται περαιτέρω η οικολογική διάσταση της χρήσης τους.

Η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει μέσο διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο εθνικό ηλεκτρικό σύστημα, λόγω πρόσθετων πλεονεκτημάτων που αφορούν στην ισορροπία του συστήματος ή στην κατανομή των αιχμών ζήτησης. Επίσης, η εφαρμογή του net-metering μπορεί να διευκολύνει τη φόρτιση από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τη διασπαρμένη παραγωγή και αποφορτίζοντας το σύστημα και τις κεντρικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Τον δικό τους ρόλο διαδραματίζουν παράμετροι όπως η φόρτιση σε ώρες της ημέρας με χαμηλή ζήτηση και η μέθοδος της «μικροαποθήκευσης» στα ίδια τα οχήματα, ιδιαίτερα χρήσιμη για μικρά αυτόνομα δίκτυα όπως τα νησιωτικά.

Το εύρος ταχύτητας

Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την ταχύτητα την οποία μπορεί να αναπτύξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια ή τα όρια ασφαλούς οδήγησης στους δρόμους). Όσον αφορά στην επιτάχυνση και τα δευτερόλεπτα που απαιτούνται για να αγγίξει ένα αυτοκίνητο τα 100 χλμ./ώρα, τα ηλεκτρικά φέρονται να υπερέχουν των συμβατικών, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας έχει μεγαλύτερη ροπή σε όλο το φάσμα των στροφών περιστροφής του και τα λιγότερα κινούμενα μέρη περιορίζουν τις απώλειες τριβών στη μετάδοση της παραγόμενης ισχύος από τον κινητήρα στους κινητήριους τροχούς. Ωστόσο, οι επιταχύνσεις και οι υψηλές ταχύτητες κίνησης εξαντλούν πολύ γρήγορα το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών και μειώνουν δραματικά την ακτίνα δράσης του αυτοκινήτου.

Το επίπεδο ασφάλειας

Δεν τίθεται θέμα μειωμένης ασφάλειας των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Το μηχανικό σύνολο είναι παρόμοιο όσον αφορά στο σύστημα διεύθυνσης, στις αναρτήσεις και στα υποσυστήματα λειτουργίας, απουσιάζουν τα συστήματα και τα κυκλώματα λίπανσης και ψύξης και υπάρχει ένας κινητήρας με λιγότερα κινούμενα μέρη. Η αντικατάσταση της δεξαμενής καυσίμου με τη συστοιχία των συσσωρευτών (μπαταρίες) σε γενικές γραμμές δεν προσθέτει ούτε μειώνει κινδύνους. Η αξιοπιστία των ηλεκτροκινητήρων σε σύγκριση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι σύμφωνα με γνώστες του αντικειμένου μεγαλύτερη και η απόδοση τουλάχιστον διπλάσια, λόγω διαφορετικού τρόπου παραγωγής της ισχύος (δεν υπάρχει διαδικασία καύσης) και χαμηλών απωλειών.

Οι αδυναμίες

Η περιορισμένη ακτίνα δράσης για κάθε φόρτιση των μπαταριών και η μεγάλη διάρκεια επαναφόρτισης των μπαταριών, σε σύγκριση με τον χρόνο «γεμίσματος» της δεξαμενής καυσίμων (υγρά ή αέρια καύσιμα) των αυτοκινήτων με συμβατικό κινητήρα (θερμικό κινητήρα ή κινητήρα εσωτερικής καύσης), αποτελούν σήμερα τις βασικές αδυναμίες της ηλεκτροκίνησης, στις οποίες άλλωστε επικεντρώνεται η τεχνολογική εξέλιξη του τομέα. Μειονέκτημα αποτελεί και το σχετικά υψηλό κόστος αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπιστεί εφόσον αυξηθούν οι πωλήσεις, καθώς θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή. Υπάρχει η άποψη σύμφωνα με την οποία οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να καταστούν ακόμη και χαμηλότερες των συμβατικών, λόγω της απλούστερης κατασκευής τους.

Το πλεονέκτημα – μειονέκτημα

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι εντελώς αθόρυβα, γεγονός ευεργετικό για το πρόβλημα της ηχορύπανσης αλλά προβληματικό για το θέμα της ασφάλειας, εξ ου και οι πρωτοβουλίες ορισμένων εταιρειών οι οποίες αναπτύσσουν λειτουργίες ήχου με παράλληλη ανίχνευση πεζών (που άλλωστε εφαρμόζεται και σε συμβατικά αυτοκίνητα). Σημειωτέον, κάποια μοντέλα, συνήθως χαμηλής τιμής, προκαλούν κατά τη λειτουργία τους έναν ήχο παρόμοιο με εκείνον των τρόλεϊ ή των ηλεκτρικών συγκρουόμενων οχημάτων στα λούνα-παρκ.

Οι χώρες – πρωτοπόροι

Ιδιαίτερη πρόοδο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έχουν επιτύχει οι ΗΠΑ, μακράν οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας. Σημαντικές είναι οι επιδόσεις και στον Καναδά. Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη εξέλιξη εντοπίζεται κυρίως στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τηνΙσπανία και την Εσθονία, δηλαδή σε χώρες όπου έχει θεσπιστεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, έχει δραστηριοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι αξιοσημείωτος ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

Πηγή: b2green.gr & http://hlektrologia.gr (25/09/2014)


Μπαίνει στην… πρίζα το σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Μια συνολικότερη πρωτοβουλία που στόχο έχει να καλύψει το χαμένο έδαφος για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα με την κατάθεση της τροπολογίας που ρυθμίζει θέματα προδιαγραφών για τη λειτουργία των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ο υπουργός Γ. Μανιάτης επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από την ηλεκτροκίνηση, γύρω από την οποία αναμένεται να αναπτυχθεί μια νέα αγορά.

Με βασικό άξονα την έκθεση επιτροπής που ο ίδιος είχε συστήσει τον Σεπτέμβριο του 2011 ως υφυπουργός Ενέργειας, με επικεφαλής τον καθηγητή του ΕΜΠ Ευάγγελο Διαλυνά, για την προώθηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ο κ. Μανιάτης θέτει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο «Δίκτυο Ηλεκτρικής Κινητικότητας» με πρώτο βήμα τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας του υπουργείου.

Πιλοτικό δίκτυο

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζεται επίσης η λήψη αποφάσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση ενός πιλοτικού δικτύου ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα όπως έχει ήδη αποφασιστεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Βασική αρμοδιότητα αυτής της επιτροπής θα είναι η προώθηση όλων των δράσεων που είναι απαραίτητες για την ίδρυση και ομαλή λειτουργία του δικτύου σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, επιχειρήσεις). Η επιτροπή θα φροντίζει επίσης για την πληροφόρηση και την ευαισθησία της κοινής γνώμης για όλα τα σχετικά θέματα, ενώ θα συντονίζει την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος προωθώντας τη σύνδεση του ΥΠΕΚΑ με τους δήμους.

Αναλαμβάνεται, τέλος, πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ηλεκτρική κινητικότητα με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν την κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ είναι αρκετά φιλόδοξη και στοχεύει στο να καλύψει την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες της Ε.Ε. σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση και τους στόχους που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από ένα χρόνο.

Οι στόχοι συνδέονται με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, οι οποίοι δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη συνδρομή του τομέα των μεταφορών.

Οι ηλεκτροκινητήρες είναι σήμερα από τις πιο αποδοτικές ενεργειακά μηχανές, με συντελεστές απόδοσης μεγαλύτερους από 90%. Ακόμη και το πλέον οικονομικό αυτοκίνητο καύσης διανύει τα 100 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη με κόστος 3-3,5 ευρώ, όταν για ένα ηλεκτρικό το αντίστοιχο κόστος είναι 90 λεπτά. Είναι ωστόσο πολύ ακριβά στην αγορά, γι" αυτό και οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα προωθούν μαζί με «πακέτα» υπηρεσιών ενώ τα κράτη-μέλη θεσπίζουν κίνητρα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σήμερα ένας αριθμός 20-25 αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

13.000 σημεία φόρτισης

Βασική αιτία μη προώθησής τους είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, ενώ μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013 την τιμή τους επιβάρυνε φόρος πολυτελείας αυξάνοντας σημαντικά το κόστος. Η νομοθετική ρύθμιση για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Με καθυστέρηση, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη νομοθετική ρύθμιση που απαλλάσσει Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης από την έκδοση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τους κατατάσσει στην κατηγορία των τελικών καταναλωτών με δικαίωμα μεταπώλησης ρεύματος ως υπηρεσία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η τροπολογία αναμένεται να δώσει δυναμική εκκίνηση στη νέα αυτή αγορά. Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε., στην Ελλάδα θα πρέπει, μέχρι τέλος του 2020, να λειτουργούν 13.000 σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Στη νέα εποχή της αυτοκίνησης

«Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία για τη ρύθμιση θεμάτων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (Η.Ο.) που εντάχθηκε στον νόμο για το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας, στέλνουμε ένα μήνυμα προς την ελληνική και διεθνή αγορά αλλά και προς τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ότι φιλοδοξούμε να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των εθνικών δυνάμεων για τη μετάβαση στη νέα εποχή αυτοκίνησης», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μανιάτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν ένα ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων σε αρκετές χώρες, με την Ελλάδα όμως να απουσιάζει. Πολιτική μας επιλογή είναι η διαμόρφωση και στήριξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ηλεκτρική κινητικότητα με την ενεργοποίηση όλων των επιστημονικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου».

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

πηγή: b2green.gr & http://hlektrologia.gr (05/08/2014)


ΔΕΗ : Παραλαμβάνει τα πρώτα 15 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πότε θα μπουν στην πρίζα;

Στην πρίζα αρχίζει δειλά-δειλά να μπαίνει η ηλεκτροκίνηση και στην Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια χωρίς ρεύμα. Καταλύτης θεωρείται η προ τριών εβδομάδων ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ που απαλλάσσει τους λεγόμενους «φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης» από την έκδοση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τους κατατάσσει στην κατηγορία των τελικών καταναλωτών με δικαίωμα μεταπώλησης του ρεύματος ως υπηρεσία φόρτισης.

Κινητικότητα παρατηρείται και από πλευράς ΔΕΗ που μέσα στο προσεχές διάστημα – ίσως και εντός της εβδομάδας- παραλαμβάνει τα 15 οχήματα τα οποία έχει παραγγείλει από τις εταιρείες BMW καιDaimler. Ανάλογες κινήσεις εξετάζουν επίσης εταιρείες ταχυμεταφορών, και διανομής, τόσο στην κατεύθυνση του αυτοκινήτου όσο και του σκούτερ.

Σύντομα τα καθαρόαιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 20- 25 πρόκειται να φτάσουν τα 40 (με τα 15 της ΔΕΗ), ενώ παραγγελίες δέχονται συνεχώς από μεμονωμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης μπαίνει σιγά-σιγά στην πρίζα, και σε αυτό ρόλο έχει φυσικά και η ΔΕΗ, υπεύθυνη στην Ελλάδα για το επιδοτούμενο ερευνητικό κοινοτικό πρόγραμμα, το γνωστό μας Green eMotion.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και θα έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2015, βρίσκεται στην τελική του φάση, γι" αυτό και στις 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται συνέδριο στην Αθήνα όπου και θα παρουσιαστούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Στην πρίζα οι 7 σταθμοί φόρτισης

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία οι 7 συνολικά σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Αθήνα που προβλέπει το πρόγραμμα, και συγκεκριμένα στην είσοδο κεντρικών «ενεργειακών» κτιρίων σαν αυτών της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη όπου και έχει ήδη τοποθετηθεί), του ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων), της ΡΑΕ (Πειραιώς), του ΔΕΔΔΗΕ (Καλλιρόης), κ.ο.κ. Στους 7 αυτούς φορείς θα διατεθούν και 7 από τα 15 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που παρήγγειλε η ΔΕΗ. Τα άλλα 8 θα φορτίζονται στους 8 σταθμούς φόρτισης της Κοζάνης, όπου και έκανε πρεμιέρα το Green eMotion το 2011.

Στόχος του Green eMotion είναι στο μέλλον οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων να έχουν εύκολη και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις φόρτισης και συναφείς υπηρεσίες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ που «τρέχει» το Green eMotion, ο σταθμός φόρτισης στο κτίριο της Χαλκοκονδύλη έχει ήδη εγκατασταθεί και απομένει να «ντυθεί» με το λογότυπο της επιχείρησης και του προγράμματος, προκειμένου αμέσως μετά να τεθεί σε λειτουργία.

Παρουσίαση στη ΔΕΘ

Παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει από τη ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η ομάδα που «τρέχει» το πρόγραμμα, υπό την Βάλυ Λιόλιου, υπεύθυνη στην Ελλάδα για το Green E-motion, έχει σχεδιάσει μια κάρτα φόρτισης που θα χρησιμοποιούν οι κάτοχοι των 15 πρώτων οχημάτων. Πρόσβαση στην κάρτα θα έχουν σε αυτή τη φάση μόνο τα 15 οχήματα, αλλά ο στόχος είναι στο πρόγραμμα να υπάρξει και συμμετοχή ιδιωτών. Άλλωστε αυτό ακριβώς πρεσβεύουν και οι Βρυξέλλες: Καταναλωτές με διαφορετικά συμβόλαια σε διαφορετικές εταιρείες, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες παροχές, ένα είδος πανευρωπαικού roaming.

Υπομονή…

Βασική μέχρι σήμερα αιτία για την καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της πολλά υποσχόμενης αυτής αγοράς ήταν η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Η νομοθετική ρύθμιση για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε βενζινάδικα, σταθμούς, χώρους στάθμευσης, και σε ΚΤΕΟ θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ τον Αύγουστο κατατέθηκε η ρύθμιση για την λειτουργία των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Μέχρι σήμερα οι 20-25 χρήστες στην Ελλάδα φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους μόνο το βράδυ στα σπίτια τους (πυλωτή, γκαράζ, κ.ο.κ).

Ένα άλλο πάντως αντικίνητρο για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης είναι ότι τα οχήματα του είδους είναι πιο ακριβά απ" ότι στο εξωτερικό.

πηγή: energypress.gr & http://hlektrologia.gr (27/08/2014)

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 19 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

7154708

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
1760
4168

Η IP σας είναι: 20.215.188.206