Οι ευκαιρίες αλλά και οι παγίδες στα φωτοβολταϊκά

 
Image  Μέχρι τον Οκτώβριο του 2007, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων έφθαναν τις 3.586 με συνολική ισχύ 1884,075 MW. Αν σκεφθεί κανείς ότι μέχρι το Μάρτιο 2006 οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν 10 (!) αντιλαμβάνεται την έκταση του ενδιαφέροντος για ένα νέο στη χώρα μας και πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό αντικείμενο.
0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Πράγματι, μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ν. 3468/06), χιλιάδες υποψήφιοι επενδυτές κατέθεσαν επενδυτικές προτάσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αδειοδότηση Φωτοβολταϊκών Πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρατηρείται στη χώρα μας ένας οργασμός, όπου ιδιώτες αλλά και εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες από διαφόρους κλάδους φαίνεται να θεωρούν ότι βρήκαν την ιδανική επενδυτική ευκαιρία με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να δέχεται μέχρι και 20 αιτήσεις την ημέρα.
Για μία χώρα όπως η Ελλάδα που μέχρι στιγμής είχε ελάχιστες επιδόσεις... στο σπορ των φωτοβολταϊκών, η οποία μόλις τώρα κλείνει το προκαταρκτικό ραντεβού της για τη σχετική προετοιμασία, το ενδιαφέρον αυτό ίσως να είναι υπερβολικό με την έννοια της καλλιέργειας υπερπροσδοκιών. Σίγουρα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για έναν επενδυτή. Αυτές όμως συνδέονται και με αντίστοιχους κινδύνους ακόμα και παγίδες για όσους δεν γνωρίζουν καλά το αντικείμενο (πιθανόν οι περισσότεροι) και ξοδεύουν χρόνο και χρήμα προσδοκώντας ένα άμεσο αποτέλεσμα.
Προκειμένου να ενημερώσει πληρέστερα αλλά και να προστατεύσει τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες του από πιθανούς κινδύνους, το Plant Management υπέβαλε μία σειρά επίκαιρων ερωτήσεων σε έναν ειδικό σε θέματα ενέργειας, τον Δρα Γιάννη Σουκιούρογλου. Οι απόλυτα τεκμηριωμένες απαντήσεις του, μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Σε μία πραγματικότητα που συνεκτιμά μαζί με την επιχειρηματική ευκαιρία και τον κίνδυνο, είτε αυτός μεταφράζεται σε απώλεια κεφαλαίου, ειδικά αν αυτό είναι δανεικό, είτε σε απώλεια χρόνου, είτε σε υπερβολικές προσδοκίες που τελικά δεν δικαιωθούν. Σε κάθε περίπτωση και επειδή το νέο επιχειρηματικό κεφάλαιο που άνοιξε θα συνεχίσει να μας απασχολεί και τους μήνες που έρχονται, όσοι από τους αναγνώστες μας έχουν περισσότερες απορίες μπορούν να μας τις απευθύνουν και θα φροντίσουμε να τους απαντηθούν στο επόμενο τεύχος μας. Προς τα παρόν ας προσέξουν τα σημεία προσοχής που ακολουθούν:


Image - Μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ν. 3468/06) χιλιάδες υποψήφιοι επενδυτές έχουν καταθέσει επενδυτικές προτάσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αδειοδότηση Φωτοβολταϊκών Πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το φαινόμενο τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας... Ποιοι είναι όλοι αυτοί που υπέβαλαν προτάσεις;

«Πρόκειται πράγματι για μια επιδημία που έχει καταλάβει επιχειρήσεις και ιδιώτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν είχαν καμία πρότερη εμπειρία στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν φυσικά εξειδικευμένες εταιρείες ή θυγατρικές μεγάλων ομίλων του ενεργειακού κλάδου που έχουν αναπτύξει σχέδια διαφόρων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά υπάρχουν και εταιρείες με αλλότριες δραστηριότητες που σχεδιάζουν την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για εμπορική εκμετάλλευση ή και για ιδία χρήση προσπαθώντας να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος. Σε επίπεδο φυσικών προσώπων, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ιδιοκτήτες μεγάλων οικοπεδικών εκτάσεων αλλά και αγρότες που λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εγκατάλειψης αποδοτικών καλλιεργειών (καπνός, βαμβάκι...) στρέφονται στην αναζήτηση εναλλακτικής πηγής εισοδήματος».

- Πού θα αποδίδατε αυτό το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

«Στα ιδιαιτέρως ευνοϊκά κίνητρα που θεσπίστηκαν με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στις 6 Ιουνίου 2006 (Ν. 3468/2006). Συγκεκριμένα επιδοτείται η αρχική εγκατάσταση σε ποσοστό από 30% - 55% της αξίας του συστήματος, ενώ επιδοτούμενο είναι και το επιτόκιο σε περίπτωση δανεισμού. Το σημαντικότερο όμως κίνητρο είναι ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορεί να πωλείται στη ΔΕΗ για 20 έτη (10 + 10 έτη) σε τιμή η οποία θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό και τις σχετικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η τιμή αυτή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σήμερα έχει καθοριστεί στα 400 - 500 ευρώ/MWh. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αντίστοιχη μέση ετήσια τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι 63?/MWh και η αντίστοιχη αγορά αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ είναι 72 ευρώ/MWh».

- Από κίνητρα λοιπόν καλά πάμε. Από πλευράς διαδικασιών;

«Θεωρητικά η αγορά των φωτοβολταϊκών σήμερα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης αγοράς και μιας επικερδούς επένδυσης, μάλιστα δε με τη χρήση μιας φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας. Πρακτικά όμως οι διαδικασίες από την υποβολή του σχετικού φακέλου αιτήματος στη ΡΑΕ μέχρι την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος δεν είναι μόνο πολύπλοκες αλλά και χρονοβόρες και υψηλού κόστους».

Τα σημεία προσοχής

 - Σε ποια επιμέρους σημεία πρέπει να είναι προσεκτικοί οι επενδυτές;

«Οι επενδυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη σύσταση της μελέτης όπως η καταλληλότητα του οικοπέδου, ο χαρακτηρισμός της χρήσης της γης στην οποία θα γίνει η επένδυση, οι απαραίτητες εγγυήσεις καλής τοποθέτησης και λειτουργίας, το υποχρεωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο και η συγκέντρωση των απαιτουμένων κεφαλαίων».

- Πώς ακριβώς κινούνται οι σχετικές διαδικασίες;

«Οι διαδικασίες, πέρα από τα παραπάνω, έχουν άμεση σχέση με το μέγεθος της ισχύος του φωτοβολταϊκού συστήματος. Υπάρχουν τρεις διακριτές κατηγορίες:

Μεγάλα ηλιακά πάρκα ισχύος άνω των 150 kwp, φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος από 20 - 150 kwp και μικρά οικιακά συστήματα ισχύος μέχρι 20 kwp.
Η αναλογία ισχύος με την επιφάνεια ανάπτυξης του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι: 2,5 στρέμματα εάν εγκατασταθούν κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, 3,5 - 4,5 στρέμματα εάν εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου, 5,5 - 6 στρέμματα εάν εγκατασταθούν συστήματα παρακολούθησης του ηλίου».

- Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία για τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

«Η αδειοδοτική διαδικασία φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει τα εξής στάδια: άδεια Παραγωγής ή Εξαίρεση ή Απαλλαγή, απαλλαγή για σταθμούς έως 20 kW, εξαίρεση για σταθμούς από 20 kW έως 150 kW (και για κορεσμένα δίκτυα και για σταθμούς κάτω των 20 kW), άδεια Παραγωγής για σταθμούς άνω των 150 kW, όροι Σύνδεσης στο Δίκτυο, έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (για σταθμούς άνω των 20 kW και για όλους τους σταθμούς εντός NATURA 2000), άδεια Εγκατάστασης (για σταθμούς άνω των 150 kW), άδεια Λειτουργίας (για σταθμούς άνω των 150 kW)».

- Ποιος είναι ο ρόλος της ΡΑΕ;

«Η αίτηση για χορήγηση Αδείας Παραγωγής κατατίθεται στη ΡΑΕ μαζί με την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση (η ΡΑΕ διαβιβάζει την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία). Εφόσον ο φάκελος της αίτησης είναι πλήρης και ανταποκρίνεται στα κριτήρια αξιολόγησης, η ΡΑΕ γνωμοδοτεί θετικά προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την έγκριση της άδειας παραγωγής. Το Υπουργείο συνήθως εγκρίνει τις θετικές γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ και εγκρίνει την άδεια παραγωγής εντός 40 ημερών.
Ο ρόλος της ΡΑΕ από αυτό το σημείο περιορίζεται στον έλεγχο υλοποίησης της επένδυσης ανάλογα με τα υποβληθέντα στοιχεία του φακέλου αδειοδότησης.

Πριν όμως αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος απαιτούνται: Διατύπωση όρων σύνδεσης του συστήματος στο δίκτυο (ΔΕΣΜΗΕ / ΔΕΗ), απόφαση έγκρισης επέμβασης η παραχώρησης (Γραμ. Περιφέρειας / Τοπικό Δασαρχείο), έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΠΕ.ΧΩ. Διοικητικής Περιφέρειας η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ) , σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο (ΔΕΣΜΗΕ / ΔΕΗ), άδεια Εγκατάστασης (Διοικητική Περιφέρεια), σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ / ΔΕΗ), άδεια λειτουργίας (Διοικητική Περιφέρεια).


Ο κίνδυνος μη έγκρισης...

- Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής υπερκαλύπτουν το στόχο της κυβέρνησης; Κι αν ναι, ποιές είναι οι πιθανότητες των επενδυτών;

«Οι υποβληθείσες αιτήσεις αδειοδότησης υπερκαλύπτουν το στόχο της κυβέρνησης όπως έχει νομοθετηθεί και ως εκ τούτου η αξιολόγησή τους ως προς την πληρότητα των προϋποθέσεων αδειοδότησής τους αλλά και η χρονική τους υποβολή θα κρίνουν το ποιες επενδύσεις θα υλοποιηθούν. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την πρώτη φάση του προγράμματος είναι: 500 MW για τις περιοχές του Διασυνδεδεμένου Δικτύου και 200 MW για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Η ισχύς των 500 MW επιμερίζεται στις Διοικητικές Περιφέρειες και η ισχύς των 200 MW για τα νησιά θα επιμεριστεί στη φάση αυτή με βάση τις δυνατότητες των δικτύων τους (στόχος η εξάντληση των δυνατοτήτων). Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Ανάπτυξης φωτοβολταικών σταθμών ο στόχος καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη: τα στοιχεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε περιοχής, τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής (ηλιοφάνεια, θερμοκρασία) και τις ανάγκες του ηλεκτρικού Συστήματος και ιδίως του νοτίου Συστήματος της χώρας».

- Σε ποιό χρονικό ορίζοντα αναφέρονται όλα αυτά;

«Συμφωνα με τη ΡΑΕ η χρονική κλιμάκωση στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών θα είναι: Εως το τέλος του 2007: έως το 50% του στόχου, έως το τέλος του 2008: έως το 70% του στόχου, έως το τέλος του 2009: έως το 90% του στόχου, από το 2010 η ισχύς του στόχου.

- Πρακτικά και σε επίπεδο εξόδων τι σημαίνει αυτή η χρονική κλιμάκωση για τους επενδυτές;

«Οτι πιθανόν να χρειαστεί να αναμένουν τρία χρόνια για την πολυπόθητη άδεια ενώ παράλληλα θα πρέπει να συντηρούν το νομικό πρόσωπο της επένδυσης για το ίδιο χρονικό διάστημα χωρίς έσοδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής θα πρέπει να ξοδέψει, επιπλέον των προϋπολογισμένων εξόδων, τουλάχιστον 200.000 - 250.000 ευρώ με κίνδυνο να μην εγκριθεί ποτέ η άδειά του...».

...και τα δεκαετή δάνεια

- Πάντως, δεκάδες νέες εταιρείες έκαναν την εμφάνισή τους προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερομένους επενδυτές ενώ οι Τράπεζες δημιούργησαν ειδικά χρηματοδοτικά προϊόντα για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, είτε αυτά εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα είτε καλύπτονται εξ ολοκλήρου από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό...

«Δάνεια για δέκα χρόνια με προνομιακό επιτόκιο προσφέρουν οι τράπεζες για να καλυφτεί μέρος της επιδότησης και της ιδίας συμμετοχής. Βασική όμως προϋπόθεση και για την αξιολόγηση της αίτησης αδείας αλλά και της ένταξης σε επιδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι η διαθεσιμότητα του 25% των κεφαλαίων της επένδυσης. Το ποσοστό αυτό θεωρείται αρκετά υψηλό από πολλούς επενδυτές, είναι όμως απαραίτητο για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται προσπάθεια με τεχνικούς τρόπους να ξεπεραστεί η απαίτηση αυτή αλλά κατά την περίοδο της εγκατάστασης οι χρηματικές εκταμιεύσεις και η χρηματική ρευστότητα μπορεί να επηρεάσουν την ολοκλήρωσή του».

- Προφανώς λοιπόν δεν απαιτούνται μόνον σοβαροί επενδυτές για τα φωτοβολταϊκά αλλά και μεγάλη υπομονή...

«Είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταικών συστημάτων στην Ελλάδα δεν είναι υπόθεση μερικών ετών αλλά βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδρομής.
Απαιτείται όμως ωριμότητα στην αναγνώριση και τη ρεαλιστική αποτίμηση των προοπτικών και των αποδόσεων. Η τεχνολογία εξελίσσεται με μεγάλες ταχύτητες και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις σημαντικές αλλαγές που έρχονται, όπως στην αναμενόμενη μείωση του κόστους εγκατάστασής τους και στην αύξηση του βαθμού απόδοσής τους. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου να έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη επανασχεδίασής του λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας».

Το μέσο κόστος

- Ποιο είναι το μέσο κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος;

«Μια γενική ενδεικτική τιμή κόστους ενός φωτοβολταικού συστήματος είναι 6.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο kw ηλεκτρικής ισχύος. Το οικονομικό κόστος εξαρτάται φυσικά από την τεχνολογία της επένδυσης αλλά είναι από τις ακριβότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος εγκατάστασης αιολικού πάρκου είναι στα 1.500 ευρώ/kw ενώ το κόστος εγκατάστασης θερμικής μονάδος με καύσιμο λιγνίτη στα 1.250 ευρώ /kw και με καύσιμο φυσικό αέριο στα 500 - 600 ευρώ /kw».

- Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικές «κλασσικές» κατηγορίες εφαρμογών φωτοβολταϊκών συστημάτων;

«Από τις πιο εμπορικές εφαρμογές είναι τα καταναλωτικά προϊόντα (1mW - 100Wp), εφαρμογές μικρής κλίμακας σε τροχόσπιτα, σκάφη, εξωτερικός φωτισμός, ψύξη, φανοί, μικροί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα αυτόματα η απομονωμένα συστήματα (100Wp - 200Wp), τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες και μικρούς οικισμούς, η ηλεκτροδότηση Ιερών Μονών, η αφαλάτωση - καθαρισμός νερού, τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, τα συστήματα σηματοδότησης οδικής κυκλοφορίας, ναυτιλίας, οι αγροτικές εφαρμογές, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγέθους 50 kwp έως μερικά MWp που διοχετεύεται σε διασυνδεδεμένο Δίκτυο».

- Και μία τελευταία ερώτηση: Πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα σε επίπεδο όγκου πωλήσεων φωτοβολταϊκών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;

«Η αύξηση του όγκου των πωλήσεων στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών σημείωσε άνοδο 44% το 2005 με την άνοδο των εσόδων κατά 50% και των κερδών κατά 149%. Εκτιμάται ότι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών θα ξεπεράσει διεθνώς τα 10.000 MW. Η Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά 5,44 MW υστερεί σημαντικά έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης όπως φαίνεται με μία πρώτη ματιά στα αντίστοιχα στοιχεία άλλων χωρών. Συγκεκριμένα η Γερμανία έχει εγκατεστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά 1.537 MW, η Ολλανδία 51,2 MW, το Λουξεμβούργο 23,26 MW, η Αυστρία 21,43 MW, η Ισπανία 57,7 MW, η Γαλλία 32,67MW και η Ιταλία 36MW».

Image 

0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

30-5-2008

 http://www.plant-management.gr/index.php?id=14407

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 38 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

4680539

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
2556
1325

Η IP σας είναι: 157.90.177.232