Εγκατεστημένη Ισχύς 29,8 MW από Φωτοβολταϊκές Μονάδες

Image

ΔIΠΛAΣIAΣTHKE η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής το τελευταίο επτάμηνο και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 29,8 MW, έναντι 14 MW τον Ιανουάριο. Το στοιχείο αυτό ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης αγοράς του 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Γιάννης Βουγιουκλάκης, σε ημερίδα με θέμα «Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Ελληνο-γερμανικό Επιμελητήριο.

0 false false false MicrosoftInternetExplorer4
0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ο κ. Βουγιουκλάκης ανέφερε επίσης ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα είναι οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες θα στηριχθεί η επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων που προβλέπουν 20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο και 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020. Η ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών διευκολύνεται και από την εντυπωσιακή μείωση του κόστους αγοράς των πάνελ, που εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 35% τον τελευταίο χρόνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν τρεις εταιρίες παραγωγής φωτοβολταϊκών και βρίσκονται σε φάση κατασκευής άλλες τρεις.

Παράλληλα το ΚΑΠΕ έχει εκπονήσει τεχνικές οδηγίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ στην ιστοσελίδα του λειτουργεί άτυπο μητρώο εγκαταστατών στο οποίο έχουν ήδη εγγραφεί 110 εταιρίες. Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών Γ. Βόκας τόνισε ότι παρά τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με το θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το 2006 κατατέθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας περισσότερες από 9.000 αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 3.700 MW, από τις οποίες όμως ελάχιστες υλοποιήθηκαν.

Στα θετικά του θεσμικού πλαισίου ο κ. Βόκας περιέλαβε τις υψηλές εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας και την απλή, σύντομη διαδικασία που θεσπίστηκε εφέτος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι παραμένουν ισχυρά αντικίνητρα, γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις αδειοδοτικές διαδικασίες από 17 διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου και τόνισε ότι η εγκατάσταση συστημάτων ισχύος έως 0,5 MW πρέπει να απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση λήψης οποιασδήποτε άδειας, όπως ισχύει ήδη στην Ιταλία και τη Γερμανία για μονάδες μέχρι 1 MW.

 

http://www.express.gr/afieroma/photovoltaic/211537oz_20090916211537.php3

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 14 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

3269154

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
208
1392

Η IP σας είναι: 3.234.221.162