Ένα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» της σκέψης

Ένα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» της σκέψης

Οι νευροεπιστήμονες έκαναν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το «διάβασμα» του ανθρώπινου νου, με απώτερο στόχο να «ακούσουν» και να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Πέισλι και τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Ρόμπερτ Νάιτ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, μπόρεσαν να «μεταφράσουν» σε λέξεις τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που αντιστοιχούν στα λόγια.

Ελπίζουν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική -πιθανώς μέσω ειδικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και προσθετικών συσκευών- θα επιτρέψει σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή πάσχουν από σοβαρές διαταραχές του λόγου λόγω εγκεφαλικού ή άλλης πάθησης, να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

Το νέο επίτευγμα εντάσσεται σε μια σειρά προόδων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τη νευροεπιστήμη και σταδιακά οδηγούν στην πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου (ή εφιάλτη): το διάβασμα της σκέψης.

Η νέα μελέτη εστιάστηκε στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου και ειδικότερα στην περιοχή όπου γίνεται η επεξεργασία των ήχων και επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τι ακούνε. Οι ερευνητές αρχικά παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά κύματα 15 ασθενών, όταν αυτοί άκουγαν διάφορες συνομιλίες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έναν υπολογιστή για να ξεδιαλύνουν, μέσα από το χάος των ακουστικών/ηλεκτρικών ερεθισμάτων/σημάτων, ποιες ηχητικές συχνότητες των λέξεων αντιστοιχούσαν σε ποια σήματα του εγκεφάλου. Έπειτα κατάφεραν να συσχετίσουν τις λέξεις με συγκεκριμένα κύματα/σήματα στον εγκέφαλο.

Τελικά οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο (αλγόριθμο), το οποίο μπορεί να «ακούσει» το νου και να «μαντέψει» μερικές από τις λέξεις που έχει πει ένας άνθρωπος.

Όπως πάντως επεσήμαναν οι ερευνητές, μέχρι στιγμής η έρευνα βασίζεται σε ήχους (λέξεις) που ένας άνθρωπος ακούει στην πραγματικότητα στο περιβάλλον του, από όπου μετά προκύπτει η πρόβλεψη για το τι μπορεί να έχει πει.

Όμως η πρόβλεψη απολύτως φανταστικών συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στο νου, δεν είναι το ίδιο εύκολη, όχι όμως αδύνατη, καθώς οι επιστήμονες, όπως είπαν, έχουν ενδείξεις ότι το πραγματικό και το φανταστικό άκουσμα ενός ήχου ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος φαίνεται πως διασπά τα λόγια που ακούει -αλλά και αυτά που σκέφτεται- σε επιμέρους συχνότητες, συνήθως στη γκάμα από 1 έως 8.000 Hertz. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, ένας μουσικός ακόμα και κουφός -όπως ο Μπετόβεν- μπορεί να φανταστεί και να «ακούσει» στο μυαλό του ένα μουσικό κομμάτι.

Η τεχνική βρίσκεται στο αρχικό στάδιό της και έχει μεγάλα περιθώρια τελειοποίησης. Μια σημαντική δυσκολία είναι να δημιουργηθεί μια μικρού μεγέθους ασύρματη φορητή συσκευή, την οποία να μπορεί να χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του κάθε ασθενής. Οι Αμερικανοί ερευνητές, πάντως, ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία η νέα μέθοδος θα τύχει ευρείας εφαρμογής.

Παραμένει όμως ένα μείζον πρόβλημα. Πώς θα είναι δυνατό το πρόγραμμα του υπολογιστή να ξεχωρίσει ποιες σκέψεις θέλει ένας άνθρωπος να επικοινωνήσει στους άλλους και ποιες θέλει να κρατήσει μόνο για τον εαυτό του; Μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνέπειες, αν ένας χάκερ μπορούσε να τρυπώσει στο κρανίο κάθε ανθρώπου;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & newsbeast.gr


Image

Με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου υπολογιστικού μοντέλου οι ερευνητές κατόρθωσαν να μετατρέψουν σε λέξεις τις σκέψεις των συμμετεχόντων στο πείραμά τους.

 Oι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συγκεκριμένες ηλεκτρικές ώσεις στην άνω κροταφική έλικα του εγκεφάλου και να τις μετατρέψουν σε λέξεις.

Image

 

Ενα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο διάβασμα των σκέψεων βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, ύστερα από μια πρωτοποριακή έρευνα κατά την οποία οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν σε λέξεις τις σκέψεις των συμμετεχόντων!

Συγκεκριμένα μια ομάδα νευροεπιστημόνων του University of California Berkeley κατάφερε με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου υπολογιστικού μοντέλου να καταγράψει και να επεξεργαστεί την εγκεφαλική δραστηριότητα στην άνω κροταφική έλικα, που συνδέεται με τον μηχανισμό ακοής 15 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για αφαίρεση κάποιου όγκου ή για να θεραπευθούν από επιληπτικές κρίσεις.

Η άνω κροταφική έλικα δεν αποτελεί απλά μέρος της ακουστικής λειτουργίας, αλλά συμμετέχει και σε ιδιαίτερα εκλεπτυσμένες εγκεφαλικές διεργασίες, που μας δίνουν τη δυνατότητα να μετατρέπουμε σε λέξεις τους ήχους που ακούμε.

Οπως αναφέρεται στη δημοσίευση της έρευνας στην επιθεώρηση Plos Biology, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συγκεκριμένες ηλεκτρικές ώσεις στην έλικα αυτή του εγκεφάλου και να τις μετατρέψουν σε λέξεις.

Συνολικά οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κινγκ του University of California Berkeley, τοποθέτησαν 256 ηλεκτρόδια στην ευρύτερη περιοχή της άνω κροταφικής έλικας, αλλά και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος του εγκεφάλου του κάθε ασθενούς και εν συνεχεία τους έδιναν ακουστικά ερεθίσματα στα οποία περιέχονταν λέξεις. Συγκεκριμένα οι ασθενείς που συμμετείχαν, άκουγαν διάφορους ομιλητές να εκφράζουν λέξεις και προτάσεις.

Μέσα σε αυτό το χάος των ακουστικών ερεθισμάτων και των ηλεκτρικών ώσεων στον εγκέφαλο των ασθενών οι επιστήμονες εντόπισαν, με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, τον ρυθμό που ενεργοποιούνταν διάφορα μέρη του εγκεφάλου ανάλογα με τις διαφορετικές συχνότητες των ηχητικών ερεθισμάτων. Ετσι όταν στους ασθενείς «παρουσιαζόταν» μια σειρά από λέξεις για να επιλέξουν από αυτές, οι ερευνητές κατάφερναν να «μαντέψουν» ποια λέξη είχε επιλέξει ο ασθενής, ενώ παράλληλα κατάφεραν να μετατρέψουν πάλι σε ήχο τις ηλεκτρικές ώσεις που είχαν καταγραφεί. Η μετατροπή των ώσεων σε λέξεις έγινε με βάση τις προτάσεις του υπολογιστικού μοντέλου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επιτυχία αυτή μπορεί να είναι σημαντική, όμως ο δρόμος για να μπορέσουν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν προβλήματα επικοινωνίας και λόγου, όπως όσοι βρίσκονται σε κώμα, είναι ακόμα μακρύς.

«ΤΑΙΝΙΕΣ»

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής πατούν επάνω σε μια έρευνα που έγινε το 2011, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κατάφεραν να κουνήσουν έναν κέρσορα πάνω σε μια οθόνη σκεπτόμενοι απλά ήχους φωνηέντων. Η έρευνα αυτή μιας άλλης ομάδας από το University of California Berkeley, με επικεφαλής τον Τζακ Γκάλαντ, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, έδειξε ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να βρουν τις εικόνες που σκέφτονταν οι συμμετέχοντες, δημιουργώντας έτσι «εγκεφαλικές ταινίες».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΘΝΟΣ, 2/2/2012

 

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 29 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

4956250

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
527
1125

Η IP σας είναι: 44.201.94.236