«Αέρινο» υλικό

«Αέρινο» υλικό

Το νέο υλικό αναπτύχθηκε για λογαριασμό της περίφημης υπηρεσίας DARPA του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Mεταλλικό υλικό, το οποίο αποτελείται κατά 99,99% από αέρα, δημιουργήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές.

Πρόκειται για το ελαφρύτερο υλικό στον κόσμο. Εχει πυκνότητα 0,9 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κυβικό εκατοστό, είναι δηλαδή περίπου εκατό φορές πιο ελαφρύ από το αφρώδες πολυστυρένιο (Styrofoam).

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν και των Εργαστηρίων HRL, με επικεφαλής τον δρα Τόμπολας Σέντερ, πέτυχαν να φθάσουν σε τόσο χαμηλή πυκνότητα, χρησιμοποιώντας μία μοναδική αρχιτεκτονική ''μικρο-πλέγματος''.

Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν ένα πλέγμα διασυνδεμένων κοίλων νανοσωλήνων, οι οποίοι έχουν τοιχώματα πάχους 1.000 φορές πιο λεπτά από μία ανθρώπινη τρίχα.

Η καινοτομική δομή του ''αέρινου'' υλικού τού προσδίδει μοναδική μηχανική συμπεριφορά, καθώς, μεταξύ άλλων, ''ανακάμπτει'' πλήρως στην αρχική κατάστασή του μετά από μεγάλη συμπίεση (άνω του 50%) και υπερβολικά μεγάλη απορρόφηση ενέργειας.

Το νέο υλικό αναπτύχθηκε για λογαριασμό της περίφημης υπηρεσίας DARPA του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Το πανάλαφρο υλικό μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε ηλεκτρόδια μπαταριών, συσκευές απορρόφησης ηχητικών δονήσεων ή ενεργειακών σοκ, θερμομόνωση κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 14 επισκέπτες

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

5124684

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
484
1287

Η IP σας είναι: 3.235.147.50